Sobota, 20. dubna 2024

Krajský úřad určil podmínky pro další provoz skládky v Zahájí

Krajský úřad určil podmínky pro další provoz skládky v Zahájí

Provoz skládky u Zahájí na Českobudějovicku, kde nedávno hořelo, zřejmě nekončí. Koncem října propadlo majiteli, společnosti OK Projekt, povolení k ukládání odpadu. Krajský úřad v Českých Budějovicích ale povolí další provoz skládky, pokud majitel splní přísné podmínky pro ukládání odpadu. 

Část skládky by poté mohl využívat do poloviny roku 2009. Jednatel společnosti OK Projekt Jan Křepelka, která skládku provozuje, k uloženým opatřením uvedl: "Odstranění závad, důsledky požáru a způsob, jakým to řešit. Pokud podmínky splníme a projdeme kontrolou, tak se bude pokračovat ve skládkování."

Společnost OK Projekt, která skládku vlastní, musí především vyměnit ochrannou fólii, kterou požár poničil, a vyčistit místa zasažená ohněm. Musí také vytěžit vrstvy odpadků a pak prostor řádně utěsnit. Postup bude průběžně kontrolovat krajský úřad, inspekce životního prostředí i česká informační agentura životního prostředí Cenia.

Přísnější požadavky ohledně dalšího provozování skládky uvítal starosta Zahájí Jiří Novák: "Po získání informaci jsem se uklidnil, protože mi bylo řečeno, že skládku lze provozovat v režimu, který bude mít podstatně tvrdší pravidla než doposud."

Skládka v Zahájí má základní kapacitu 100 tisíc metrů krychlových. Zaplněná je zhruba z poloviny a v zájmu obce je, aby byla využívaná i v budoucnu.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů