Čtvrtek, 25. dubna 2024

Starostové uvidí vzorové třídění odpadu na Slovensku

Starostové uvidí vzorové třídění odpadu na Slovensku

Úspěšný program omezování odpadu, jenž ve slovenské Dubnici nad Váhom snížil množství svážených odpadků na pouhou pětinu, uvidí účastníci exkurze, kterou pro české starosty a pracovníky komunálních služeb pořádá Hnutí DUHA.

Exkurze probíhá příští úterý (20. listopadu) a zástupci obcí či měst se ještě mohou přihlásit o poslední volná místa na emailu tomas.prikryl@hnutiduha.cz.

V Dubnici nad Váhom místní lidé platí přímo a přesně za hmotnost směsného odpadu, který jim odvezou od domu. Silná motivace zvýšila třídění – a potažmo recyklaci – odpadků. Produkce směsného odpadu, který končí na skládce, proto klesla o 84 %.

Exkurze se také zastaví v Brumově–Bylnici, moravském městě několik kilometrů od hranice. Zdejší radnice pronajímá domácnostem domovní kompostéry, které slouží k využívání zeleného odpadu z kuchyně a zahrad. Během jediného roku tak snížili skládkování o 106 tun – tedy o celých 18 %.

Míra recyklace odpadků u nás činí pouhých 20 % – zatímco v sousedním Německu či Rakousku už překročili padesátiprocentní hranici. Příčinou jsou špatné recyklační služby: popelnice stojí před každým domem, ale k barevným kontejnerům na tříděný odpad to průměrná česká domácnost má 140 metrů daleko. Hnutí DUHA prosazuje změnu zákona o odpadech, která třídění odpadu usnadní. Ministr životního prostředí už na hlavní návrhy ekologické organizace kývnul.

Hnutí DUHA zároveň pomáhá obcím zavést dobré recyklační programy, které se inspirují úspěšnými příklady u nás i v zahraničí. Navrhla také podrobný plán konkrétních opatření, která by recyklaci zvýšila na úroveň úspěšných evropských států.

Recyklační plán Hnutí DUHA ke stažení:

www.hnutiduha.cz/publikace/lepsi_recyklacni_sluzby.pdf

Tomáš Přikryl z Hnutí DUHA řekl:

„Starostové nebo pracovníci komunálních služeb uvidí v Dubnici velmi úspěšný systém třídění odpadu. Míra recyklace je zde díky dobré motivaci několikanásobně vyšší než u nás. Směsného odpadu, který končí na skládce, ubylo čtyřiaosmdesát procent. Žádné české město ani obec zatím tak dobré výsledky nemá. Úspěšné recyklační programy už zavedla řada evropských měst – ale stojí za pozornost, že nejen v Rakousku, Německu, Švýcarsku, Holandsku nebo ve Skandinávii, nýbrž také na Slovensku.“

 

Kontakty:

Tomáš Přikryl, Hnutí DUHA, telefon 731 465 279, email tomas.prikryl@hnutiduha.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů