Čtvrtek, 28. března 2024

Vsetín letos dokončí stavbu závodu na zpracování odpadů

Vsetín letos dokončí stavbu závodu na zpracování odpadů

VSETÍN - Vsetín ještě na konci letošního roku dokončí výstavbu závodu na zpracování odpadů, získá také veškeré technologie i techniku. Provoz zahájí závod asi na konci prvního čtvrtletí příštího roku. Celkové náklady projektu činí zhruba 180 milionů korun, část peněz radnice získala z Evropské unie. ČTK to dnes řekl místostarosta Jaromír Kudlík.

Závod vzniká v průmyslové zóně v lokalitě Bobrky. Zahrnuje dotřiďovací linku, překladiště komunálního odpadu, sběrný dvůr, sklad papíru a plastu, sklady tříděného a nebezpečného odpadu, boxy pro dočasné uložení stavební suti či dílnu pro demontáž elektroniky. Součástí projektu je mimo jiné i nákup vozidel pro svoz komunálního odpadu z celého regionu.

"Stavební část si vyžádá 109 milionů korun, zbytek připadá na technologie a nákup techniky," poznamenal Kudlík. Závod budou provozovat Technické služby Vsetín vlastněné výhradně městem. Radnice uvažovala i o tom, že provoz svěří externí společnosti. Vypsala dokonce výběrové řízení na provozovatele. Nakonec ale zjistila, že výhodnější bude provoz ve vlastní režii.

Vedle ekologického a ekonomického přínosu bude mít vznik závodu logistického centra odpadů podle radnice i další výhody. "Díky výhodnému umístění v průmyslové zóně u obchvatu města již nebudou vozy s odpadem zatěžovat obyvatele a komunikace v Luhu," uvedla již dříve starostka Květoslava Othová.

www.zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů