Úterý, 23. dubna 2024

Stát odkoupí havarijní skládku v Pozďátkách, zabezpečí sanaci

Stát odkoupí havarijní skládku v Pozďátkách, zabezpečí sanaci

Pozďátky (Třebíčsko) -- Stát s největší pravděpodobností odkoupí skládku nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku od firmy Logika a zajistí její sanaci. Při své návštěvě to dnes slíbil ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). Ze skládky deset let unikají jedy, nikdo přesně neví, co je v ní uloženo, uvedl. Nevyloučil možnost, že by likvidaci staré ekologické zátěže mohla provést společnost, která ji nyní vlastní a havárii nezpůsobila.

Ministerstvo životního prostředí spolu s krajem a obcí Slavičky bezprostředně zahájí s představiteli italsko-lucemburské firmy Logika jednání. Sanace nesnese dalších odkladů, zdůraznil ministr. Vlastnictví skládky by se Logika měla vzdát, stát může na sanaci využít peníze z EU, privátní společnost nikoliv. Bursík zároveň upozornil na to, že inspekce životního prostředí zvýší nad skládkou dohled. Zahájená jsou třeba jednání o uložení pokuty za znečišťování podzemních vod. Bursík dále zdůraznil, že záměr Logiky vybudovat v místě novou skládku, není v souladu s Krajským plánem odpadového hospodářství ani územním plánem obce. "Poptávka po vybudování skládky nebezpečných odpadů tady prostě není," podtrhl.

Jednatel společnosti Logika Sergio Testa ČTK řekl, že společnost by skládku prodala za náklady, které do ní vložila, tedy asi 50 milionů korun. Peníze prý zaplatila za koupi, opravy, ostrahu či likvidaci kontaminované vody. Na sanaci chtěla vydělat provozováním nové skládky a zpracovatelského závodu. Její podnikatelský záměr ale letos na jaře neprošel při posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Ekologové a obce proti záměru protestují.

Senátor Bedřich Moldan (ODS) při prohlídce skládky ČTK řekl, že firma měla prostě mimořádně špatný podnikatelský záměr, který nevyšel. U žádného soudu by se žalobou neuspěla. Jeho kolega Vítězslav Jonáš (ODS) to ale zpochybňuje.

Logika chtěla na místě dosavadní skládky vybudovat novou, s kapacitou 360 000 metrů krychlových, a také zpracovatelský závod. Ročně by jím mělo projít na 17 500 tun odpadů.

Skládka u Pozďátek byla zprovozněna v roce 1994. Uloženo na ni bylo kolem 30 000 tun odpadů a v roce 1996 zhruba 10 000 tun zelené skalice. Pravděpodobně narušenou folií či netěsností hráze začala ze skládky do potoka unikat dešťová voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy.

Původně měl skládku nákladem zhruba 80 milionů korun zlikvidovat stát, ale správce konkurzní podstaty ji v roce 2002 prodal zahraniční společnosti.

Jaroslava Mikešová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů