Pátek, 19. dubna 2024

Hromady odpadků hyzdí břehy řeky. Kdo zajistí jejich úklid?

Hromady odpadků hyzdí břehy řeky. Kdo zajistí jejich úklid?

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Neuvěřitelné! Hráz řeky Moravy se mění ve skládku! Hromady odpadků pod lavičkami už dokonce odrazují obyvatele od oblíbených procházek. Majitelem pozemků je Povodí Moravy, jeho zaměstnanci prý však nejsou uklízecí četa. Na apel našeho redaktora nicméně slíbili vyčištění hrází. Pomocnou ruku jim nabízí i společnost Hrates.

Trasa víkendových procházek už skutečně připomíná černou skládku. Hráze řeky Moravy lemují PET láhve, plechovky od piva, obaly od cukrovinek i krabičky od cigaret... "Člověku je až smutno, když to vidí. A nikomu to zjevně nevadí. Jezdím tudy na kole do práce a odpadků stále přibývá. Doslova nastláno je pod lavičkou v sousedství dvou středoškolských ústavů," říká čtyřiapadesátiletá Jarmila ze sídliště Štěpnice.

Ředitel uherskohradišťského závodu Povodí Moravy o nepořádku na hrázi neměl tušení. "Kdybychom jen sbírali odpadky, neděláme nic jiného," reagoval doslova David Fína, který však přislíbil, že technikům požadavek na vyčištění přetlumočí. "Jestli je nepořádek opravdu už do očí bijící, vynasnažíme se jej odklidit," pravil ředitel. Jaký je běžný způsob údržby hrází a břehů v okolních městech?

Fína tvrdí, že obvykle se po dohodě o pořádek starají samotná města, případně různá sdružení nebo brigádníci, kterým Povodí Moravy zajistí kontejnery. "Ze zákona nejsme povinni uklízet hráze, často záleží i na přístupu měst," vzkazuje na uherskohradišťskou radnici Fína, který je připraven zasednout ke kulatému stolu a na podmínkách údržby okolí řeky Moravy se domluvit. "Primárně by se o pořádek měl postarat vlastník, ale pokud je jiného názoru, může vyvolat jednání. Jsme připraveni k diskuzi," zvedl hozenou rukavici Libor Karásek, starosta Uherského Hradiště.

Ještě vstřícnější gesto vyslal směrem k Povodí Moravy ředitel uherskohradišťské společnosti Hrates Josef Krupa. "Když nás oficiálně požádají, rádi hráze uklidíme. Vždyť je to naše práce," řekl doslova Krupa.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů