Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nakládání s nebezpečnými odpady by mohlo být trestné

Nakládání s nebezpečnými odpady by mohlo být trestné
Praha - Nedovolené nakládání s nebezpečnými odpady by v budoucnu mohlo být jednodušeji postižitelné. Analýza České inspekce životního prostředí (ČIŽP) doporučuje změnit trestní řád tak, aby jako trestný čin mohlo být posuzováno nedovolené skládkování či nakládání s odpady, na jehož likvidaci bude třeba víc peněz, než stanoví zákon. Úkol zaměřit se na nedovolené skládkování jedů dostala inspekce od Bezpečnostní rady státu potom, co byl stát nucen zaplatit likvidaci černých skladů v Libčanech a Chvaleticích.
 

V dokumentu, který inspekce pro bezpečnostní radu připravuje na první čtvrtinu příštího roku, by se mělo objevit také doporučení na změnu zákona o konkurzu a vyrovnání tak, aby odpovědnost za skládku pro majitele firmy neskončila s ohlášením konkurzu. Společnosti zabývající se skladováním jedů by se podle inspekce měly také povinně pojišťovat pro případ konce činnosti.

Po odhalení černých skladů chemikálií, jejichž likvidace přišla na víc než 50 milionů korun, inspekce spolu s krajskými úřady zkontrolovala v rámci celorepublikové akce "brownfields" desítky lokalit. Hledala jedy uložené v opuštěných budovách i v zařízeních, která mají k nakládání s odpady povolení. "Dobrou zprávou je, že jsme nenarazili na tak zásadní problém, jako představovaly Libčany a Chvaletice. Drobnější chyby jsme nicméně odhalili a uložili nápravná opatření. Množství nalezených odpadů nebylo tak zásadní a jejich likvidace byla možná náklady odpovědných subjektů," řekl dnes novinářům vedoucí odpadů ČIŽP Petr Havelka.

Špatně dopadla firma, která inspekci neumožnila kontrolu, vedle pokuty ve výši 100.000 korun jí krajský úřad odňal licenci.

V sérii kontrol dlouhodobě skladovaných nebezpečných odpadů v zařízeních s povolením inspekce od jara prověřila 21 provozoven a 19 firem a odhalila šest pochybení. Zatím ve čtyřech případech uložila pokutu. Opakované porušení pravidel pro práci s nebezpečnými odpady inspekce zjistila u jedné z pražských odpadových firem, po loňské pokutě ve výši 150.000 korun tak společnost čeká sankce mnohem vyšší.

Za pochybení v nakládání s odpady uložili pracovníci inspekce za prvních šest měsíců letošního roku pokuty v celkové výši 36,3 milionu korun. To je víc než za celý rok 2005 a zhruba stejně jako v loňském roce, kdy sankce směřovaly hlavně k firmám zodpovědným za vznik černých skládek odpadu z Německa.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů