Čtvrtek, 18. dubna 2024

Mistr nulového odpadu – 3. workshop

Mistr nulového odpadu – 3. workshop
 pátek 2.11.2007 byl zahájen již třetí workshop, který tentokrát navazoval na školení proběhlé v Děčíně.

Dvoudenní workshop začal v pátek exkurzí Budějovické papírny, do které účastníky nalákal Pepa Polívka coby zapálený papírník a přednášející bloku recyklace papíru na školení Mistr nulového odpadu. Následoval přesun do zajištěné restaurace, kde jsme měli dost místa a času na diskusi témat týkajících se recyklace papíru a hlavně na otázky o dobrovolnictví v oblasti nakládání s odpady. Již během této diskuze padlo několik návrhů na možné činnosti v rámci dobrovolnické služby našich účastníků.

Druhý den jsme hned po ránu zamířili do nedaleké čističky odpadních vod sdružené s bioplynkou v katastru obce Hodějovice u Českých Budějovic. Naším průvodcem se stal pan Labský, který nás ochotně a zasvěceně provedl celým cyklem postupného čištění odpadní vody včetně využití separovaných kalů v bioplynce. Všechny nás beze zbytku potěšil pohled na čistou vodu opouštějící areál čističky.

Když jsme se plni vědomostí a dojmů rozloučili, čekal nás oběd a pak ještě exkurze v kompostárně v Jarošovicích. Naši průvodci nás zasvětili do postupů, které ke kompostování používají a poskytli nám i praktické zkušenosti nejen s odpadovou legislativou.

Školení bylo realizováno v rámci projektu „Ústecký kraj - kraj přírody i člověka“, který je spolufinancován EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

Autor: Pavel Strecker, Ekodomov

Zpráva včetně fotografií je uveřejněna na www.ekodomov.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů