Pátek, 29. března 2024

Odpady z Německa: dosud bez trestů

Odpady z Německa: dosud bez trestů
Každý den odváží čtyři až pět kamionů z areálu bývalého vojenského letiště v Milovicích nelegální německý odpad zpět do Německa. Celá skládka asi 1100 tun zmizí v německé spalovně za necelý měsíc - symbolicky dva roky poté, co skupinky podnikavců začaly Česko zavážet odpadem z Německa.

V celé kauze, v níž desítky lidí dovezly 15 tisíc tun odpadu z Německa, a vydělaly tak milionové sumy, je tento úspěch spíše ojedinělý. V Česku stále zůstávají stovky tun odpadu - třeba jen na skládce v Sosnové, kterou zavezla podnikatelka Dana Hálová, jich stále straší dva tisíce tun.

Firmy, které za dovozem stály, jejich majitelé vesměs naposílali do konkurzů, a tak stát z celkových třiceti milionů korun za uložené pokuty uvidí jen zlomek. Šestnáct řidičů už mělo být obžalováno, ale soud návrh na obžalobu zamítl. Nové důkazy proti řidičům a ani organizátorům nemá kdo hledat - policejní vyšetřovatel odešel před několika měsíci od policie a nikdo ho nenahradil.

Co přinese Schengen?

Navíc teď může přijít ještě další problém - otevření hranic mezi Českem a starými zeměmi Evropské unie. Až dosud byli celníci na hranicích a měli o kamionech mířících do Česka přehled. "Takové riziko si uvědomujeme, proto mezi naším ministerstvem a ministerstvy vnitra a financí probíhají již nějakou dobu jednání, jak zabránit nelegálnímu dovozu odpadů," říká mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Opatrnost je přitom na místě. Do Česka sice již zhruba rok žádné další kamiony s nelegálním německým odpadem nemíří, nicméně podnikavci odpad z Německa vyvážejí i dnes. Jen cílovou zemí není Česko, ale aktuálně Polsko a Maďarsko.

Navíc dodnes nikdo neupravil zákon tak, aby se nelegální dovážení odpadu nevyplatilo. Přitom třeba Česká inspekce životního prostředí nějaké návrhy na změnu měla. "Je to jednak úprava trestního zákona - když nám firma zmizí v konkurzu, tak tu chybí právní odpovědnost lidí, kteří za firmou stojí," říká Petr Havelka z Inspekce. "Navrhli jsme také uzákonit pojištění, které musí mít firma dovážející odpad minimálně v hodnotě toho, co zde hodlá skladovat," dodává. Některé změny se dostaly do novely zákona o odpadech, o níž zítra budou ve druhém čtení jednat poslanci. Tato novela vesměs zpřísňuje podmínky podle požadavků Evropské unie - třeba nově zavádí zákaz převážení odpadu tomu, kdo v posledních pěti letech dostal pokutu za špatné nakládání s odpadem. V novele však mimo jiné zákonodárci předpokládají, že stát si bude muset vytvořit v rozpočtu rezervu zhruba čtvrt miliardy korun, aby byl schopen - podle požadavku unie - dovézt případný nelegálně za hranice vyvezený odpad zpět do Česka.

Tresty v nedohlednu

Z lidí, kteří se podíleli na dovozu odpadu z Německa, dosud nikdo neskončil před soudem. Nejblíže k tomu měla skupina 16 řidičů, kteří už byli obžalováni. "S ohledem na rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem však bylo vše vráceno zpět do přípravného řízení," říká lounská státní zástupkyně Petra Stará. Řidiči, podobně jako dalších sedm organizátorů, tak jsou stále "jen" obviněni. Obžalování organizátorů zase vázne podle žalobkyně na právní pomoci z Německa.

Obviněný je totiž i Němec Wolfgang Schade, který rozvážel německý odpad na skládky v Jirkově a Tušimicích. "Část odpovědí z Německa již byla zaslána, nyní se překládají," říká žalobkyně Stará. Problém je však i na straně policie. "Nynější vyšetřovatel odchází z řad policie, a nový dosud není známý. Ani orientačně tak nelze předpokládat, kdy bude vyšetřování ukončeno," říká žalobkyně.

Celou kauzu s dovozem odpadu do Česka odstartovalo zpřísnění německého zákona na zpracování domovního odpadu v srpnu 2005. Nejznámější skládkou byl bývalý kravín v obci Libčeves, kde německé odpadky zkraje loňského roku někdo několikrát zapálil. Odpady sem zavezla pražská firma Bau-24, za kterou stál pravděpodobně nastrčený člověk - v Irsku žijící René Grünwald. Ten figuroval i ve společnosti Benefon, která odpady zavezla areál v pražských Lahvičkách. Obě firmy skončily v konkurzu - pokuty nezaplatí. Za odvoz odpadu z Libčevsi zato stát zaplatil necelé dva miliony korun.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů