Pátek, 29. března 2024

Za třídění odpadů lze vyhrát zájezd do rakouských Alp

Za třídění odpadů lze vyhrát zájezd do rakouských Alp

ÚSTECKÝ KRAJ - Obyvatelé Ústeckého kraje přistupují k třídění domácího odpadu stále zodpovědněji. Průměrné množství vytříděného odpadu na jednu osobu, po vyhodnocení údajů autorizované obalové společnosti EKO–KOM a.s. za 3 čtvrtletí tohoto roku, je odhadováno na přibližně 23 kg. „Oproti závěru roku 2006 již čísla ukazují, že množství vytříděného odpadu na osobu vzrostlo o 4 kg. To je výborný výsledek,“ komentoval příznivý nárůst člen Rady Ústeckého kraje Antonín Terber.

Ústecký kraj se společností realizuje již několik projekt „Intenzifikace odděleného sběru v Ústeckém kraji“. V rámci projektu, do nějž ústecký kraj finančně přispívá, jsou mj. nakupovány kontejnery na tříděný odpad do měst a obcí, je realizována rozsáhlá informační kampaň pro veřejnost a semináře a prezentace pro vedení obcí nebo pro školy. V letošním roce ústšecký kraj do priojektu vkládá 1,2 milionů korun. Významnou úlohu v krajské informační kampani propagující třídění odpadů hrají také soutěže o hodnotné ceny. V rámci letošního ročníku je připravena SMS soutěž „Jste to vy?“ o zájezd do rakouských Alp, dvě horská kola nebo mobilní telefony. Soutěž by měla být zahájena 10. prosince 2007 distribucí 355 tisíc soutěžních, zeleno - červených pohlednic do domácností v regionu. Pohlednice budou obsahovat další pokyny k hlasování, které bude probíhat do 10. ledna příštího roku.

Dlouhodobý společný projekt Ústeckého kraje a autorizované obalové společnosti EKO-KOM a.s. je podle Antonína Terbera úspěšný. „Za vše mluví nárůst objemů vytříděného odpadu na osobu za poslední tři roky, jeho množství vzrostlo oproti roku 2003 na více než dvojnásobek. Dále bylo v regionu umístěno přes tisíc kontejnerů na tříděný odpad. Hlavně ale vnímám změnu společenského pohledu k problematice třídění. Již není bráno jako činnost nějakých podivínů, ale jako odpovědný přístup k likvidaci odpadu, který je uznávanou, plnohodnotnou a nepodceňovanou kvalitou života v podstatě ve všech velkých i malých městech v našem regionu,“ řekl Terber.

Do systému společnosti EKO-KOM a.s. je v kraji zapojeno 326 měst a obcí. Ty soutěží o Skleněnou popelnici, hlavní cenu udělovanou Ústeckým krajem na základě vyhodnocení údajů, shromažďovaných touto společností v rámci zajišťovaných služeb. V současné době je vyhlášen 2. ročník soutěže. Podle předběžných výsledků mají nejblíže k získání ceny, avšak jen podle jedno z více kritérií, jímž je výtěžnost hodnocená za první pololetí tohoto roku, Mikulášovice v kategorii měst a Kryštofovy Hamry v kategorii obcí. „Vím, že čím dál více starostů chce mít tuto trofej ve své kanceláři,“ komentoval průběžné výsledky soutěže, jež bude vyhodnocena v první polovině příštího roku, Antonín Terber.


Autor / zdroj: František Janačík, ancelář hejtmana
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů