Pátek, 29. března 2024

První plzeňský obvod rozmístil na sídlišti popelnice na bioodpad

První plzeňský obvod rozmístil na sídlišti popelnice na bioodpad

První plzeňský obvod rozmístí od začátku prosince 37 hnědých popelnic na bioodpad na sídlišti Lochotín. Je tak první plzeňskou čtvrtí, která tento druh tříděného odpadu začne pravidelně svážet i v sídlištní zástavbě, řekl dnes ČTK místostarosta obvodu Jan Husák. Obvod má s bioodpadem zkušenosti, už asi tři roky má na 165 popelnic u rodinných domů a zahrádkářských kolonií. Pravidelný svoz tohoto odpadu je podle Husáka v kraji zatím ojedinělý.

Plzeň 27. listopadu - První plzeňský obvod rozmístí od začátku prosince 37 hnědých popelnic na bioodpad na sídlišti Lochotín. Je tak první plzeňskou čtvrtí, která tento druh tříděného odpadu začne pravidelně svážet i v sídlištní zástavbě, řekl dnes ČTK místostarosta obvodu Jan Husák. Obvod má s bioodpadem zkušenosti, už asi tři roky má na 165 popelnic u rodinných domů a zahrádkářských kolonií. Pravidelný svoz tohoto odpadu je podle Husáka v kraji zatím ojedinělý.

Do hnědých nádob o objemu 240 litrů mohou lidé vyhazovat zbytky ovoce, zeleniny, odpad ze zeleně v domácnosti, zbytky pečiva a podobně. Nepatří tam plasty, komunální odpad, papír, sklo, textil, kovy, exkrementy zvířat ani živočišné zbytky - kosti, kůže a maso. Po čtvrt roce radnice zhodnotí, zda lidé na sídlišti tento typ sběru využívají, a případně nádoby rozšíří po všech sídlištích čtvrti. "Chtěli bychom naučit obyvatele v rámci ekologického chování i na třídění odpadů z domácností," řekl Husák.

Popelnice na bioodpad zatím využívají v prvním obvodu lidé z rodinných domků a v zahrádkářských koloniích. Vyhazují tam hlavně odpad ze zahrad, jako je posekaná tráva, shrabané listí nebo ovoce ze stromů. V zimě se bioodpad sváží jednou týdně, od března do listopadu třikrát týdně, uvedla Romana Tomašuková z prvního obvodu. Svoz bioodpadu ze všech popelnic stojí podle ní obvod v létě asi 30.000 korun měsíčně, v zimě třetinu. V srpnu se v obvodu odvezlo 75 tun bioodpadu, v září 53 tun a v říjnu 61 tun.

Důsledným tříděním odpadu mohou lidé výrazně ušetřit. Podle Tomašukové lze až dvě třetiny celkového odpadu z domácnosti separovat. V kraji nyní zabírá bioodpad asi třetinu ze zbytkového směsného komunálního odpadu.

"Bioodpad, který sebereme do aut, svážíme do kompostárny v areálu skládky Vysoká u Dobřan. Tam se z toho biomateriálu vyrábí kompost, který se následně používá k rekultivaci zaskládkovaných ploch," řekl Pavel Thurnwald, ředitel společnosti Západočeské komunální služby, která bioodpad z prvního obvodu sváží. V kraji prý nemá firma jinou obec či město, které by bioodpad takto separovaly. Někde se to řeší spíše jako sezonní záležitost jednorázovým přistavením velkoobjemových kontejnerů.

 

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů