Úterý, 23. dubna 2024

V Libereckém kraji se vytřídí více domovních odpadů než loni

V Libereckém kraji se vytřídí více domovních odpadů než loni

Liberec - Více domovních odpadů než v loňském roce vytřídí letos lidé v Libereckém kraji. Podle průběžných výsledků překročí množství vytříděných odpadů 35 kilogramů na obyvatele, loni šlo o 33,7 kilogramu na obyvatele. Letos přibylo v kraji dalších 244 kontejnerů na tříděné odpady a dohromady je jich 6100. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro zemědělství a životní prostředí Radim zika.

"V roce 2003 se v kraji vytřídilo pouze 17,6 kilogramu na obyvatele," upozornil Zika. Liberecký kraj spolupracuje při projektu na třídění odpadů již čtyři roky s obalovou společností Eko-kom, s radnicemi a se svozovými firmami. Na jeho území se do třídění domovních odpadů zapojilo 213 z 215 obcí. Liberecký kraj a Eko-kom vložily letos do projektu 3,8 milionu korun. Kraj dal 800 000 korun a Eko-kom tři miliony. V kraji běží soutěž měst a vesnic ve třídění odpadů Zlatá popelnice.

"Letos Eko-kom poskytl do 35 obcí 60 sběrných nádob na plasty, 75 na papír, 49 na směsné sklo, 40 na bílé sklo a 20 na oddělené bílé a barevné sklo. Kontejnery stály zhruba 1,3 milionu korun," uvedl Zika. V Libereckém kraji se letos vytřídilo 16,6 kilogramu papíru na obyvatele, 6,7 kilogramu skla a 3,8 kilogramu plastů. Kraj se snaží, aby se v každé obci třídily i tetrapackové obaly od nápojů, směsné plasty a barevné sklo.

Mezi městy vede s více než 50 kilogramy vytříděného odpadu na osobu Harrachov před Rokytnicí nad Jizerou se 40 kilogramy a Lučany nad Nisou s více než 38 kilogramy. Tabulku uzavírá Raspenava s 3,75 kilogramy. Mezi obcemi vévodí s více než 70 kilogramy na hlavu Albrechtice v Jizerských horách před Slunečnou a Bohaticemi s přibližně 58 kilogramy.

V Libereckém kraji dostanou v prosinci všechny domácnosti pohlednice s odhadem výsledku třídění odpadů v roce 2007 a s poděkováním za třídění. Mimo jiné na nich stojí: "Každý občan Libereckého kraje průměrně vyprodukuje kolem 200 kilogramů odpadů za rok a z toho vytřídí asi 35 kilogramů, které byly recyklovány a neskončily na skládce."Příjemci pohlednic mohou poslat SMS na určené číslo a vylosovaní lidé obdrží výhry. První cenou bude pětidenní zájezd do rakouských Alp.

Miloslav Lubas

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů