Pátek, 29. března 2024

Za odpad v Nové Pace ani halíř od občanů

Za odpad v Nové Pace ani halíř od občanů

NOVÁ PAKA - Občané města zřejmě nebudou od Nového roku hradit poplatky za popelnice. Radní navrhují zrušení sazby

Radní navrhli  zrušit pro obyvatele města v příštím roce poplatky za třídění, svoz a likvidaci komunálního odpadu. Svůj krok zdůvodňují tím, že občané  vytřídili v letošním roce více odpadu  co se týče položek i objemu.

„Vloni jsme snížili sazbu na dvě stě korun pro všechny a  slíbili, že pokud se místní v třídění  polepší, zrušíme ji úplně. To se stalo, a proto předkládáme zastupitelstvu návrh na anulaci poplatků od 1. 1. 2008,“ uvádí důvody změny starosta Josef Cogan.

Do budoucna však nesmí klesat rozsah třídění, jinak bude taxa znovu nastavena. Starosta za nárůstem třídění odpadu vidí motivaci finanční a dále si myslí, že veřejnost ovlivňují i různé kampaně za zlepšení životního prostředí.

Výsledky v číslech
Za tři čtvrtletí  loňského roku činil výnos za separovaný  odpad 753 tisíc korun, letos je to za stejné období 899 tis. Kč. Objem třídění vzrostl z loňských 301 na letošních 374 tun. V komoditách se za tři čtvrtletí roku 2006 vytřídilo 123 tun papíru (letos 145 tun), 101 tun plastu (116 t) a 76 tun skla  (111 t).


Vloni se vybralo od občanů za odpad  3 mil. 208 tisíc korun, za likvidaci a svoz přitom město uhradilo celkem  firmě Marius Pedersen 6, 623 mil. korun. 

MOJE KRKONOŠE
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů