Středa, 17. dubna 2024

Kde se třídí odpad nejlépe v Jižních Čechách

Kde se třídí odpad nejlépe v Jižních Čechách
ČESKÉ BUDĚJOVICE (WR) - Soutěž obcí a měst Jihočeského kraje ve třídění odpadů nazvaná „My už třídit umíme“, která se konala v rámci celokrajské informační odpadové kampaně, už zná své vítěze. Slavnostní vyhlášení spojené s předáváním cen výhercům soutěže obcí i domácností ve třídění proběhlo v pondělí 3. prosince v budově Krajského úřadu v Českých Budějovicích. Ceny nejlepším obcím předal radní Jihočeského kraje Jiří Netík a další osobnosti kraje.

Cílem celokrajské informační kampaně bylo zvýšit zájem veřejnosti o třídění odpadů a zvýšit počet obyvatel kraje, kteří odpady soustavně třídí. Důraz kampaně byl kladen na smysluplnost a užitečnost třídění s poukazem na množství produkce odpadů jednotlivcem a nutností minimalizovat tuto produkci a možnosti materiálových a energetických úspor. V současné době je Jihočeský kraj mezi všemi kraji ČR na devátém místě ve výtěžnosti sběru využitelných složek komunálních odpadů a kampaň má přispět k postupnému zlepšení tohoto stavu. Hlavním poselstvím, které se opět objevovalo na všech materiálech, je „Má to smysl, třiďte odpady, je to snadné a moderní“.

Většina akcí proběhla v měsíci září a říjnu tak, aby navázala na celostátní kampaň v televizi a rozhlase. Kampaň byla zaměřená na všechny skupiny obyvatelstva, zejména pak na aktivní obyvatele ve středním věku, tedy skupinu, která dle průzkumu postojů veřejnosti v kraji třídí odpady nejméně.

Součástí kampaně byla také soutěž pro obce a města. Soutěže se automaticky zúčastnily všechny obce Jihočeského kraje, které jsou zapojeny do systému EKO-KOM. V rámci soutěže byly obce rozděleny do čtyř skupin podle počtu obyvatel tak, aby se vyloučilo ovlivnění výsledků z důvodů velikosti obce. První skupina byla pro obce do 499 obyvatel, druhá pro obce s 500 až 1999 obyvateli, třetí pro obce a města s dvěma až sedmi tisíci obyvateli a čtvrtá pro města, které mají více než sedm tisíc obyvatel.

Vyhodnocována byla výtěžnost tříděného sběru plastů, skla, papíru, kvalita sběrné sítě obcí, tedy zajištění odděleného sběru bílého a barevného skla, sběru nápojových kartonů a zapojení do zpětného odběru baterií a také efektivita sběru využitelných složek odpadů.

Do soutěže, která probíhala od čtvrtého čtvrtletí 2006 až do třetího čtvrtletí 2007, bylo zapojeno 484 obcí a měst z celého kraje. V hlavní kategorii měst s více než sedmi tisíci obyvateli získalo prvenství město Sezimovo Ústí. Na dalších místech skončily Milevsko a Strakonice.

V kategorii měst a obcí s počtem obyvatel dva až sedm tisíc bylo nejúspěšnější město Blatná. Druhé místo obsadily Netolice, třetí místo patří Plané nad Lužnicí.

Vítězství v kategorii obcí s počtem obyvatel od pěti set do dvou tisíc vítězila obec Opařany z okresu Tábor. Pořadí na dalších místech bylo následující: druhé skončilo Záhoří z okresu Písek, třetí pak Dolní Třebonín z okresu Český Krumlov.

Mezi obcemi do 499 obyvatel získaly prvenství Cerhonice z okresu Písek. Na druhém místě skončila obec Minice z okresu Písek a na třetím obec Šumavské Hoštice z okresu Prachatice.
 
Vydavatel: Ochrana obyvatel
Redaktor: Kateřina Bouda Kašparová
Telefon: 420 777 600 033
e-mail: kasparova@ochranaobyvatel.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů