Pátek, 26. dubna 2024

Světlá nad Sázavou schání odpadky

Světlá nad Sázavou schání odpadky
Světlá nad Sázavou nabídla ukládání na své skládce firmám, které se zabývají svážením komunálního odpadu. Radnice letos skládku rozšířila, stálo ji to skoro devět milionů korun. Pokud by zařízení sloužilo jako dosud jen městu, plnilo by se asi 20 let. Když se ale objem odpadu zvýší, investice se městu vrátí rychleji a skládka by mohla i vydělávat, řekla dnes novinářům starostka města Lenka Arnotová.

Dodala, že legislativa týkající se skládek se zpřísňuje, objem ukládaného odpadu má stále klesat. "Možná se odpadky budou víc vozit do spaloven," podotkla. Soukromé firmy již o ukládání projevily zájem. Za tunu odpadu by platily 850 korun; v této částce je obsažena i stokoruna na budoucí rekultivaci skládky.

Na skládce nyní ročně přibývá 3500 tun odpadu z města. Pokud se jeho objem zdvojnásobí, radnice vydělá asi čtyři miliony korun. Obyvatelé nyní za odvážení popelnic platí roční poplatek 456 korun, v příštím roce se částka zvyšovat nebude.

První část městské skládky se zaplnila letos v říjnu. Do konce listopadu město rozšířilo úložné prostory o další jeden hektar. V areálu má ještě v rezervě asi 1,5 hektaru.

Budoucnost městské skládky byla nejistá do letošního léta, protože více než třetina z šestihektarového areálu byla vrácena původnímu vlastníkovi, rodině Morawetzově. Radnice nakonec tyto pozemky odkoupila, za metr čtvereční zaplatila 75 korun.

Na skládce funguje i sběrný dvůr. Na rozdíl od řady měst na Vysočině Světelští neplánují stavbu kompostárny na zbytky zeleně. Tento materiál zpracuje soukromá firma, která plánuje bioplynovou stanici v nedalekých Závitkovicích.

http://www.brodsko.info

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů