Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obce dostaly za třídění odpadu popelnice

Obce dostaly za třídění odpadu popelnice

OLOMOUC - Třetí ročník soutěže v třídění odpadu O keramickou popelnici včera skončil v Olomouci. Na Olomoucku nejlépe dopadla obec Bystrovany, která skončila jako druhá nejlepší v celém kraji. V kategorii měst byla úspěšná Olomouc, která obsadila třetí místo.

Obce z Olomouckého kraje soutěží v třídění odpadu již třetím rokem. Klání O keramickou popelnici pořádá Olomoucký kraj ve spolupráci se společností Eko-kom. „Sledujeme, kolik v době od třetího čtvrtletí loňského roku do třetího čtvrtletí letošního roku vytřídily papíru, skla, plastů a nápojových kartonů. Kromě keramických popelnic dostaly také šek na deset až třicet tisíc korun,“ uvedla Dana Diváková z Institutu komunitního rozvoje v Ostravě.

Olomouc obsadila v kategorii měst třetí příčku. Obcím se vedlo ještě lépe, mezi deseti nejlepšími v kraji jich bylo hned pět z Olomoucka. Například Bystrovany skončily jako druhá nejlepší obec v celém Olomouckém kraji.

„Jsme rádi, že naši občané vytřídí tolik odpadu. Dosud u nás lidé platili poplatky podle počtu popelnic, takže je to nutilo třídit víc. Uvidíme, jak se to změní od ledna, kdy se bude platit jednotný poplatek za každého občana,“ řekl starosta Vladimír Bordovský (nez.).


Nejlepší města a obce

kategorie do 4 tisíc obyvatel
1. Ostružná na Jesenicku
2. Bystrovany na Olomoucku
3. Majetín na Olomoucku

kategorie nad 4 tisíce obyvatel
1. Jeseník
2. Hranice
3. Olomouc

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů