Pátek, 19. dubna 2024

Jak se rodí sběrné hnízdo odpadu

Jak se rodí sběrné hnízdo odpadu
Šestitisícové město nepatří množstvím vytříděného komunálního odpadu na jednoho obyvatele mezi premianty kraje Vysočina ani ČR. V roce 2006 každý obyvatel Třeště vytřídil v průměru 14,63 l odpadu. Jedním ze způsobů, jak přilákat lidi, aby odpad třídili, jsou mj. kvalitní a udržovaná sběrná místa. "U nás je jich celkem 26 s průměrnou docházkovou vzdáleností 280 metrů. Naším záměrem je, aby svým vzhledem a čistotou motivovala občany ke třídění. Plochy jednotlivých sběrných míst proto připravujeme jako samostatná stanoviště přiléhající ke komunikacím, kam umísťujeme jednotné typy plastových sběrných nádob na směsné sklo, PET láhve a nápojové kartony a na papír," uvedl Ing. Stanislav Bartoš, vedoucí technického odboru Městského úřadu Třešť.

O nutnosti třídit odpady město průběžně informuje občany v městském měsíčníku Naše město. Kromě toho jsou do každé domácnosti distribuovány informační materiály firmy společnosti EKO-KOM. Na poklopy sběrných nádob komunálního odpadu byly nalepeny samolepky typu "do této nádoby nepatří...".

"Finanční prostředky na budování sběrných míst a tisk informačních materiálů nám v uplynulých letech, podobně jako jiným obcím v kraji, poskytl ze svého Fondu Vysočina kraj Vysočina," dodává Ing. Stanislav Bartoš.

Objem vyprodukovaného komunálního odpadu v Třešti se však každoročně zvyšuje. V roce 2006 město doplácelo na jeho svoz 314 tisíc korun. Poplatek ve výši 492 Kč na jednoho obyvatele už nepokrývá skutečné náklady.

"I přesto ho v příštím roce zvyšovat nebudeme. Jednou z možností výrazného snížení poplatku je zavedení svozu v pouze v dvoutýdenním režimu. Ten musí být podmíněný maximální kázní občanů při separaci komunálního odpadu," uzavírá inženýr Bartoš.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů