Sobota, 20. dubna 2024

Umí vaše děti poznávat popelnice?

Umí vaše děti poznávat popelnice?

Jste ekologická rodina? Snažíte se chránit životní prostředí? Zásady environmentálního chování jsou dnes více než důležité!

Ekologie jako součást vašeho života
Měli byste mít na paměti, že vaše děti a děti vašich dětí budou na této planetě žít ještě minimálně desítky let. Proto je velice výchovné a správné vést děti k ekologickému myšlení. Třídění odpadu by mělo být naprostou samozřejmostí. Třídění PET lahví, skla a papíru patří k základním úkonům každé domácnosti, nebo by alespoň patřit mělo.

Do speciálních kontejnerů byste také měli vyhazovat odděleně i nápojové kartóny. Ty jsou tvořeny z velmi kvalitního papíru, vybaveny polyetylenovou a hliníkovou fólií. Zpracovávají se právě pro obsah vysoce kvalitního papíru. Papír se zvlákňuje a zbylé suroviny se využívají k výrobě páry a tepla. Kontejnery pro nápojové kartóny sice nejsou ještě v každé vesnici a nemají zdaleka takové pokrytí, jako kontejnery na sklo, papír a plast, ale přeci jen stojí za to nápojové kartóny třídit.

Každá domácnost by také měla dbát na úsporu vody a elektřiny. Nejen kvůli vlastní kapse, ale také proto, že pitné vody ubývá a spotřeba elektřiny stále roste. Kubík vody, tedy tisíc litrů, se nyní pohybuje okolo 50 Kč za metr krychlový. Vzhledem k faktu, že pitné vody jsou na celé zeměkouli asi dvě procenta, měli bychom si uvědomit, jak je důležité vodou šetřit.

Voda pro život
I přes to, že spotřeba vody v posledních letech klesla, zejména kvůli zdražování, musíme myslet na to, že kdyby každá domácnost na světě měla splachovací záchod, dlouho by nám pitná voda nevydržela. Važme si tedy kvality života a životní úrovně a snažme se ji zachovat i pro další generace.

Světelné »vychytávky«
Další věc, kterou ušetříte, je úsporná žárovka. Její pořízení je sice dražší, než normální žárovky, ale investice se vám opravdu vrátí. Úsporná žárovka funguje na principu zářivky, vydává více světla než tepla, čímž ubývá spotřeba energie, a je zde i minimum energie ztrátové. Kdežto obyčejná žárovka sice svítí, ale energie se promítne hlavě do tepla, které vydává.

Čím více prosvítíte, tím více platíte, tím více se spotřebuje uhlí v tepelných elektrárnách a tím více emisí do vzduchu pronikne, což samozřejmě působí na zdraví vaše, ale hlavně zdraví vašich dětí. Nenechávejte osud vašich potomků náhodě, učte je ekologicky myslet a nad environmentální výchovou nelamte hůl.

Učíte vaše děti šetřit?

Autor: Barbora Sedláčková

http://spunt.atlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů