Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé z Nového Boru budou mít možnost ušetřit za odpady

Lidé z Nového Boru budou mít možnost ušetřit za odpady

Obyvatelé Nového Boru mohou ušetřit za odpady. Vedle třídění odpadu do kontejnerů mají totiž od letošního roku možnost třídit papír a plastové lahve do speciálních pytlů označených čárovým kódem, a získat tak v následujícím roce slevu na poplatku za odpad.

Za každý kilogram vytříděného papíru si budou moci v roce 2009 z pětisetkorunového paušálu odečíst 0,40 Kč a za každý kilogram plastových lahví 1,50 Kč. Pytle už si vyzvedlo 126 domácností, poprvé se budou svážet 7. ledna, řekla Jitka Kopčáková z městského úřadu.

Nový systém má podle starostky Stanislavy Silné občany motivovat k lepšímu třídění odpadů a jeho cílem je také zvýšit výtěžnost tříděného odpadu ve městě. Pytle s odpadem se budou svážet vždy první pondělí v měsíci. Lidé je umístí ke svým popelnicím. Pracovníci svozové firmy vždy pytle zváží a na základě čárového kódu zaevidují, na konci roku pak radnice poplatky lidem vyúčtuje. "Stav svého konta najdou občané na internetových stránkách města, pokud ale budou v pytli objeveny nečistoty nebo příměsi, množství na konto připočteno nebude," dodala Kopčáková.

Nový Bor patří v kraji k městům s nejlepším systémem třídění odpadu. V krajské soutěži Zlatá popelnice 2006 obsadil třetí místo za městy Turnov a Železný Brod. Každý z 12.000 obyvatel města tehdy odevzdal do kontejnerů téměř 40 kilogramů plastů, skla, papíru a nápojových kartonů. V průměru se v roce 2006 v kraji na obyvatele vytřídilo 33,7 kilogramu odpadů, což byl třetí největší objem v republice. Lépe třídili jen obyvatelé Prahy a Plzeňského kraje.

Podobný systém sběru odpadu, jaký zavádí Nový Bor, funguje například v Německu. V Česku ho mají podle Silné například v Mladé Boleslavi a Letohradě, v rámci Libereckého kraje je ale ojedinělý. "Podle toho, jak se systém osvědčí, jsme připraveni ho ještě rozšířit o další komodity, jako je sklo nebo kartony od nápojů," řekla Silná. Novoborská radnice chce podle ní systém představit také starostům obcí Mikroregionu Novoborsko.

http://www.i-noviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů