Pátek, 29. března 2024

Bruntál zavedl pokuty za vybírání odpadků z popelnic

Bruntál zavedl pokuty za vybírání odpadků z popelnic
Vybírání odpadků z popelnic je v Bruntále nepřípustné. Zakazuje to vyhláška, kterou přijali tamní zastupitelé. Strážníci mohou hříšníkům z řad bezdomovců či sociálně slabých obyvatel udělit pokutu až 1000 korun. Navíc jim mohou zabavit vozíky či kočárky, kterými odpadky svážejí.
 
Město se tak snaží zlepšit pořádek kolem nádob na odpad.
"Tento nešvar se v posledních letech rozmáhá především v době, kdy jsou ve městě rozmístěny kontejnery na velkoobjemový odpad," řekl mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek. Ty se v ulicích pravidelně objevují například v jarních měsících.
"Lidé doma dělají pořádek a odpadu se takto mohou zbavit. Bezdomovci a příslušníci sociálně slabých skupin se pak v kontejnerech přehrabují a hledají, co by mohli využít či zpeněžit ve sběrných surovinách. Kolem kontejnerů tak dělají nepořádek," zdůvodnil vyhlášku mluvčí.
Dodal, že zákaz vybírání odpadků se týká i klasických popelnic. Pokuta uložená na místě může dosáhnout až tisíce korun, ve správním řízení lze pak za takový přestupek uložit pokutu mnohonásobně vyšší.
Vymahatelnost udělených pokut bude problematická. Úředníci proto dali městským policistům další možnost, jak nenapravitelné sběrače odpadků potrestat.
"Mohou odebrat věc použitou ke spáchání přestupku. Například vozík nebo kočárek. To může být pro přestupce větší trest než samotná sankce," míní Ondrášek.
Kromě zákazu vybírat odpad z popelnic vyhláška navíc zakazuje zapalování odpadu ve sběrných nádobách, jejich ničení, převracení či přemisťování.
Podobnou vyhlášku má i severočeský Most. "Musíme ale říct, že vyhláška pořádek u popelnic nezlepšila a bezdomovce také neodrazuje," řekla mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.
Podle ní ale mají strážníci už něco v ruce a mohou bezdomovce alespoň odehnat. Pokutu od nich stejně nevymohou.
V minulosti mělo ve vyhlášce podobné ustanovení i město Teplice, vyhlášku o odpadech ale zrušilo. Podle Lukáše Jačky z odboru dopravy a životního prostředí teplického magistrátu by odpad vhozený do popelnice měl už být podle zákona o odpadech majetkem obce.
"V okamžiku, kdy už někdo popelnici vybírá, tak bere majetek městu," uvedl Jačka.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů