Čtvrtek, 18. dubna 2024

Haldy odpadků trápí jih Itálie

Haldy odpadků trápí jih Itálie
Kdo doufal, že mimořádné zasedání italské vlády přispěje k rychlému zlepšení situace v Neapoli a okolí, byl zklamán.

Vlna protestů, k níž daly podnět hromady odpadků v ulicích jihoitalské Neapole, včera přerostla na několika místech ve střety demonstrantů s policií. Úřady také poprvé zapojily armádu do odklízení hnijících barikád bránících ve městě i v jeho okolí provozu.

Policie neuspěla

Protestující obyvatelé obce Pianura, kteří si nepřejí opětné otevření skládky odpadu ve svém městě, tlaku policie neustoupili.

Té se po krátké srážce s demonstranty podařilo překonat pouze první silniční zátaras, ale musela se zastavit před lidskou hrází, která zablokovala veškeré přístupné cesty ke skládce. A tak 30 nákladních vozidel ženijních jednotek se štěrkem, která měla připravit skládku pro nový provoz, se muselo vrátit zpět. A haldy odpadků povalujících se na ulicích města rostou dál.

Ještě včera vláda neměla po ruce žádné konkrétní řešení. S neúspěchem se setkal i pokus premiéra Romana Prodiho, aby se ve školách opět začalo učit. "Děti v této oblasti nejedou do Dolomit či jiných horských letovisek, ale zůstávají doma, a tak je lepší, aby šly do školy", řekl premiér v televizi.

Současně s tím ministr obrany Arturo Parisi dal rozkaz ženistům, aby příchody do školních budov uvolnili od odpadků a aby tak děti mohly jít do školy. Ředitelé škol sice příkazu ministra uposlechli a své školy otevřeli, ale rodiče své děti do nich neposlali.

V této nepřehledné a chaotické situaci nelze zapomenout na skutečnost, která bezpochyby přispívá k zuřivému odporu obyvatelstva.

Oficiální statistiky různých zdravotnických organizací prokazují, že v této oblasti Itálie, kam se po dlouhá léta svážel nebezpečný odpad z celé země a kde skládky jsou často pod kontrolou organizovaného zločinu, velmi prudce stoupl počet vážných chorob, zvláště rakoviny.

Skládky "řídí" mafie

Jedním z největších knižních bestsellerů roku 2007 byla "Gomorra" místního autora Roberta Saviana, v níž detailně popisuje, do jaké míry je život v této oblasti Itálie ovlivněn a podřízen organizovanému zločinu, který se zde nazývá "camorra".

Profesor De Renzo z Neapolské univerzity v pondělí ráno v jednom sledovaném rozhlasovém programu označil za šílenství "otevřít opět skládku v obci Pianura, je to půda vystavena seizmickým otřesům a je velmi pravděpodobné, že se pod povrchem skládky, která pracovala několik desítek let, vytvořily nebezpečné plyny".

Proto, jak říká Saviano, za současnou situaci, která se každým dnem dále komplikuje, může hlavně liknavost a neschopnost politiků, kteří se často dali buď zastrašit, anebo zkorumpovat.

Pod palbou kritiky se ocitla především primátorka města Rosa Russo Iervolino a guvernér kraje Campania Antonio Bassolino. Oba pocházejí z řad levého středu a jsou ve vedoucích pozicích již dlouhou dobu - jejich neúspěch je katastrofou nejen pro celou Itálii, ale i pro proklamovanou schopnost italské levice prosadit v Itálii nezbytné reformy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů