Čtvrtek, 25. dubna 2024

Čtrnáctý rok života mezi odpadky

Čtrnáctý rok života mezi odpadky

NEAPOL - Jen ta představa obrací žaludek. Na ulicích Neapole leží na 5200 tun odpadků, které nikdo neodváží.

Je sice zima, nebrání však hnití odpadu a stále silnějšímu zápachu. Obyvatelé města si pomáhají ohněm. Hasiči každý den vyjíždějí, aby si poradili s hořícími horami odpadu. Lidé jsou ochotni ke střetům s policií, která dělá hasičům místo pro práci.

Ulicemi už se nedá ani projet. Služby nefungují z prostého důvodu - firmy nemají odpadky kam odvézt. Přitom ale demonstranti, většinou ekologičtí aktivisté, blokují vstup na skládku, která byla uzavřena v roce 1996 a úřady chtějí jejím znovuotevřením alespoň na čas krizi řešit. Demonstranti jsou proti tomu, dokonce říkají, že na skládce jsou uloženy toxické odpady ze severní Itálie, znovuotevření by prý místním lidem hrozilo zdravotními problémy. Každou noc již od minulé středy vyrůstala u vjezdu do uzavřené skládky v oblasti Pianura na severu Neapole barikáda z autobusů či automobilů bránící vjezdu nákladních vozidel se stavebním materiálem na rekonstrukci úložiště. Dvě až tři stovky demonstrantů se každou noc střetávaly s policejními silami a dosáhly toho, že vozidla nakonec odjela.

Na několika místech v Neapoli i v okolní Kampánii armádní buldozery v pondělí začaly odklízet tuny odpadků zavalujících ulice. Školy, které byly týden kvůli odpadkům uzavřeny, se v pondělí sice otevřely, většinu žáků ale nechali rodiče z obav o ohrožení zdraví doma.

Problémy s domovním odpadem se v Kampánii hromadí od roku 1994, kdy úřady musely poprvé vyhlásit naléhavou situaci. V následujících letech se krize periodicky opakovala, když místní obyvatelé neviděli jinou možnost, jak se zbavit domovního odpadu, než ho vyhazovat na ulici či ho pálit.

Je to vlastně bludný kruh - odpadky není kam uložit, protože aktivisté velmi energicky nechtějí připustit zřizování skládek, ale nelíbí se jim ani výstavba spaloven. Nicméně odpadky produkují. Z kruhu není úniku. Když začaly problémy, úřady v podstatě jen čekaly, až lidé změní názor, asi si slibovaly, že zápach lidi naučí .

Svou šanci brzy vycítila mafie - pomůže s odvozem odpadků na vzdálenější úložiště (ve skutečnosti je většinou lisovala a poté nelegálně shazovala do moře), ale bude to něco stát. A tak se více než třináct let žilo vlastně na okraji kruhu - mafie po zaplacení odvážela, obyvatelé v létě ochotně, v zimě jen občas, platili, a nejen penězi, nýbrž i zvyšujícím se vlivem mafie na celkový chod města, úřady čekaly. A to i přesto, že se problém dostal až do Bruselu a loni Evropská komise zdvihla varovný prst, když Neapol upozornila, že její počínání je v rozporu s evropským zákonem o odpadech.

Jenže Brusel leží daleko. Konec konců současná krize není pro Neapol ničím novým. Snad pomůže vláda, ministerský předseda Romano Prodi včera jednal s několika ministry, slíbil rychlé a účinné řešení. Jak Prodi oznámil, sto deset tun odpadu v celém kalabrijském kraji uklidí armáda, která bude v naléhavých případech oprávněna zasáhnout, budou postaveny nejméně tři spalovny a na dobu čtyř měsíců bude jmenován zvláštní komisař, který bude na řešení krize dohlížet.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů