Pátek, 19. dubna 2024

Mafiánský tanec v neapolských odpadcích

Mafiánský tanec v neapolských odpadcích
Pro neapolskou mafii mají odpady cenu zlata. Podle neoficiálních odhadů se v odpadovém hospodářství, které mají mafiáni v Neapoli a v jejím okolí v podstatě pod kontrolou, otočí každoročně kolem šesti miliard eur.

Chronická krize kolem odpadů v Neapoli i v okolí, která v současnosti prochází dalším vyvrcholením, je z velké části následkem podivné směsi infiltrování mafie do této branže, nečinnosti úřadů a nepochopitelné pasivity občanské společnosti, míní advokát Massimiliano Marotta ze sdružení Napoli Assise bránící práva občanů.

Neapolská obdoba sicilské mafie camorra "pochopila, že odpady jí mohou přinést skutečné bohatství, takže její exponenty najdeme ve všech článcích zpracovatelského řetězce," tvrdí advokát. Podle něho příslušníci camorry pronikli do řady firem zajišťujících svoz a zpracování odpadu a mnohdy je dokonce dostali pod přímou kontrolu.

Epicentrem nynější krize jsou střediska na zpracování odpadu, která mají za obecní peníze shromažďovat komunální odpadky, svážet je a lisovat do balíků, aby byly spáleny ve speciálních spalovnách.

Tato střediska vyprodukovala za léta své existence miliony tun takových balíků, Kampánie přitom ale nedisponuje žádnou spalovnou, první by měla být uvedena do provozu až za rok.

Balíky ovšem neputovaly ani do spaloven jinde, ale skončily na skládkách v Kampánii, které už dávno překročily hranice svých kapacit. Řada úložišť tak musela být uzavřena, další divoké skládky však vyrostly na soukromých pozemcích, které vlastní mafie. A ta za nelegální ukládání odpadů vybírá tučné peníze.

Odpadková anarchie

Demonstrace proti odpadkové krizi v NeapoliNejhorší je, že se vše vymklo jakékoli kontrole a komunální odpad se mísí s nebezpečnými látkami pocházejícími z průmyslové výroby. "Jedovaté materiály, a to i radioaktivní látky, se tak dostávají do půdy a znamenají pro okolí velkou zdravotní hrozbu," varuje geolog Giovanni di Medici.

"A pokud se balíky slisovaného odpadu skutečně dostanou do spalovny, stejně jen přinesou mafii další peníze. A i když skončí v peci, výsledkem je vzhledem k jejich nekontrolovanému obsahu jedovatý dým. A toto spalování ještě italské úřady považují v duchu nebezpečné interpretace jedné evropské normy za zdroj obnovitelné energie, takže sem směřuje finanční pomoc státu," konstatuje Marotta.

"Takže firmy dostávají peníze za to, že lisují odpad do balíků a vyrábějí tak skutečné ekologické bomby. To je naprosto neuvěřitelná situace," dodává.

Následkem toho, že odpad neprochází žádným tříděním, se z balíků při spalování uvolňuje dioxin a další toxické substance. Takže není divu, že ani v Itálii, ani v zahraničí nechce náš odpad žádná spalovna zpracovat, říká Marotta.

Mafiáni hrají prim

... a vládní řešení: otevření jedenáct let zavřené skládky"Camorra tak vydělává na všech frontách a v jejím zájmu je, aby krize kolem odpadů trvala co nejdéle. Přináší jí to další peníze z nelegálních skládek a z odvozu odpadků, a to obrovské," tvrdí.

Odpadková krize v Neapoli a okolí je ovšem už letitého data. První naléhavou situaci kvůli záplavě odpadků ve městě musely úřady vyhlásit již v roce 1994, problém měla vyřešit zvláštní komise, což se ale nestalo. Několik úložišť prokazatelně v držení mafie bylo uzavřeno a firmy začala vyšetřovat policie.

"Pak ale skládky začaly jako zázrakem opět fungovat, dál vyráběly tisíce jedovatých balíků odpadu. A žádná firma zatím nebyla obviněna," připomíná bývalý člen kampánské regionální vlády Franco Specchio.

"Prostor, který mafie ovládá, se nepodaří omezit, pokud budou úřady setrvávat v nečinnosti," upozorňuje.

Podle levicového senátora Donata Piglionika, který zasedá v parlamentním výboru pro vyšetřování problémů kolem odpadů, je situace ještě dramatičtější. "Mafie pronikla i do výboru. Jeden člen vedení výboru dokonce skončil za mřížemi kvůli spolčení s camorrou," tvrdí.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů