Středa, 24. dubna 2024

Kam s domácím odpadem aneb kupujeme odpadkový koš

I taková zdánlivá maličkost, jako je odpadkový koš, vyžaduje při nákupu přemýšlení. I on totiž může mít mnoho forem a podob.
Kam s domácím odpadem aneb kupujeme odpadkový koš

V první řadě záleží na tom, kam chceme koš umístit. Může být skrytý, typicky například uvnitř kuchyňské linky, a to volně položený, nebo zavěšený na dveřích. Podle toho musíme samozřejmě vybrat vhodné provedení a velikost, na vzhledu v tomto případě až tak nezáleží.

Naopak odpadkový koš umístěný na viditelném místě by měl být nejen vzhledný a nenápadný, naopak může doplňovat interiér či přímo vytvářet samostatný estetický prvek. Například pěkný nerezový koš tvoří zajímavý interiérový solitér (ovšem musíme sáhnout hlouběji do peněženky). I po technické stránce je k dispozici více řešení, od otevřeného koše, vhodného spíše pro kancelářský odpad, přes různé druhy ručně otevíraných košů po oblíbené nášlapné. Jestliže máte rádi technické hračky, oceníte bezdotykové koše s automatickým otevíráním víka, nejčastěji založené na infračervených čidlech. Ceny začínají někde nad tisícovkou, avšak mohou se vyšplhat i přes 10 tisíc korun. Je to každopádně velmi efektní, dejte si ale pozor, pokud máte zvědavé domácí zvíře. Třeba takový pes velmi rychle zjistí, že se k nádobě jen přiblíží a už může uvnitř hledat něco dobrého k snědku. To ostatně platí i o běžných koších. Psi mohou být velmi vynalézaví, a tak je lépe v takových případech používat koše ukryté uvnitř skříněk, nebo alespoň s dobře zajištěným víkem.

Větší problém nastává, jestliže chcete odpad třídit. Nabídka takových košů není zatím dostatečně široká, hlavně když potřebujete nepříliš rozměrný koš pro malý byt. Problém je navíc v tom, že když už je koš určen pro třídění odpadu, mívá často jen dvě oddělené nádoby. Postupně se však v nabídce objevují i praktické a relativně elegantní koše se třemi či dokonce čtyřmi vyjímatelnými nádobami. Můžete si také koupit několik samostatných košů, ale ty zaberou hodně místa. Jiným řešením je nechat si v kuchyni jen koš na tzv. směsný odpad, zatímco plasty, papír a sklo ukládat do nádob v jiné místnosti poblíž (komora, spižírna). Obyvatelé rodinných domů by měli mít ještě jednu nádobu na bioodpad, který se dá snadno zužitkovat v kompostéru. Tím získáte kvalitní hnojivo a půdu pro květináče a truhlíky.

I když je s tím trochu práce navíc, určitě se snažte odpad třídit. Šetříte tím přírodu a zdroje, v konečném důsledku pak rovněž své zdraví a peněženku.

Ať už máte jakýkoliv koš, je nutné brát ohled také na hygienu. Většinou se to řeší vkládaným igelitovým sáčkem, takže vnitřní strana koše nepřichází do přímého kontaktu s odpadem. I tak však musíte koš někdy umýt. Nejvhodnější se jeví běžné čisticí prostředky, v případě většího znečištění pak desinfekční prostředky typu Savo apod.

Váš odpad je svým způsobem vaše vizitka. Snažte se proto obrátit současný trend, kdy tzv. civilizované země produkují stále více odpadu na osobu. Uzpůsobte své odpadkové koše tak, aby umožňovaly třídění a příp. i kompostování, což snižuje množství dále nevyužitého odpadu. Více o třízení odpadu neleznete v článku Třídit odpad je nejen moderní, ale hlavně chvályhodné.

Autor: Michal Hamšík

http://www.bydleniprokazdeho.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů