Pátek, 29. března 2024

Vstup ČR do schengenského prostoru a odpady

Vstup ČR do schengenského prostoru a odpady
Vstup ČR do schengenského prostoru zaručil všem osobám právo překračovat vnitřní hranice bez nutnosti procházet hraniční kontrolou. Jak se dotkne přeshraniční dopravy odpadů?

Volný pohyb zboží bez kontrolních mechanismů na hranicích bude jistě nahrávat subjektům, které budou chtít nelegálně přeshraničně přepravovat odpady ať už při pohybu do ČR, z ČR, nebo při tranzitu přes ČR, nebo se takové činnosti již v minulosti dopustily. Proto všechny kontrolní orgány, tj. Česká inspekce životního prostředí, celní orgány a Policie ČR, po vstupu ČR do schengenského prostoru zpřísnily kontroly odpadů a zvýšily jejich četnost.

Přeprava odpadů k odstranění do České republiky je nadále zakázána. Z České republiky do jiných členských zemí je možné přepravu odpadů k odstranění povolit jen v případě, že v ČR není k dispozici vhodné zařízení. Přeprava odpadů k odstranění do třetích zemí je zakázána. Vstup do schengenského prostoru neznamená, že by přeshraniční přeprava odpadů zeleného seznamu k využití do Polska, Slovenska, Lotyšska, Rumunska a Bulharska, tedy do zemí, které mají sjednána přechodná období, probíhala po 21. 12. 2007 bez mechanismu stanoveného čl. 63 nařízení 1013/2006.

Přeshraniční přeprava odpadů zeleného seznamu do těchto zemí bude tak i po 21. 12. 2007 podléhat postupu předchozího písemného oznámení a souhlasu. V případě přeshraničních přeprav odpadů zeleného seznamu do ostatních zemí EU, budou tyto podléhat požadavkům na informace podle článku 18 nařízení 1013/2006 ve spojení s přílohou VII nařízení 1013/2006. Rovněž kontrolní režim přeshraniční přepravy odpadů žlutého seznamu do ČR, z ČR a přes ČR, zůstane ve smyslu nařízení 1013/2006 zachován.

Podrobnosti k systému kontroly přeshraniční přepravy odpadů a k podávání oznámení jsou uvedeny na webu www.env.cz/Přeshraniční přeprava odpadů.

V oblastech ochrany přírody budou muset i nejcennější přírodní hraniční lokality na hranicích i nadále zůstat v přísném ochranném režimu, protože neregulovaný vysoký počet návštěvníků by mohl znamenat jejich ohrožení. Jedná se především o I. zóny národních parků a o národní přírodní rezervace, kde by otevřením volného vstupu mohlo dojít ke snížení prostupnosti krajiny pro ohrožené živočichy a jejich nadměrné vyrušování například v době rozmnožování či k přerušení jejich migračních tras. I nadále v těchto oblastech tedy platí, že vstup sem je možný pouze po značených trasách a nelze sem ani vjíždět motorovými vozidly mimo silnice a místní komunikace.

Zdroj - MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů