Pátek, 29. března 2024

Italské odpady do Německa

Italské odpady do Německa

BERLÍN - Velká část odpadu z ulic jihoitalské Neapole končí v německých spalovnách.

Píše o tom s odvoláním na italská média německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Místo dosavadních tří nebo čtyř vlaků s odpadem z Neapole má napříště italské smetí do Německa přivážet 25 vlaků týdně. Dosud se z Itálie do Německa údajně převáželo 2500 tun odpadu za týden, ale nyní má toto množství vzrůst na 17 500 tun týdně. Převozy jsou podle italských médií i důsledkem obchodních zájmů Němců. Německo ze sebe údajně dobrovolně udělalo skládku Evropy, ale Němci na tom dobře vydělávají. V povědomí české veřejnosti je přitom Německo v posledních letech zapsáno naopak jako dodavatel ilegálního odpadu na skládky v Čechách.

Přeprava a odstranění jedné tuny odpadu stojí ve spolkové republice 200 eur (více než 5000 korun), což je prý dvojnásobek ceny za likvidaci odpadu v Itálii. Odpadkové vlaky z minulých týdnů patrně mířily do spalovny v Markkleebergu nedaleko saského Lipska, neboť tamní provoz je schopen netříděný odpad z Neapole strojově roztřídit a recyklovat, píše FAZ.

Spiegel on-line popisuje cestu odpadu trochu jinak. Kromě Saska prý směřuje i do Bremerhavenu, kde se likviduje ve spalovně, která patří stejné soukromé firmě jako saská. Spiegel se dokonce dotazoval mluvčího firmy na eventuální toxické emise z likvidace italského odpadu, Michael Schneider odpověděl, že jsou velmi malé. Spiegel také tvrdí, že do obou spaloven se denně vozí na 1000 tun odpadu, italská vláda každý den za jeho dopravu a likvidaci prý platí 200 000 euro.

V Neapoli a městech jihoitalského regionu Kampánie se v posledních týdnech nahromadilo mezi 100 000 a 150 000 tunami odpadu, což, jak HaNo informovaly, vyvolalo protesty místních obyvatel. V některých městech byly uzavřeny školy kvůli zdravotním rizikům v okolí hald se smetím. Italská vláda nasadila na úklid měst i armádu a pokouší se odpadky odvést do jiných regionů, což však vedlo k dalším protestům například v sardinské metropoli Cagliari.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů