Středa, 24. dubna 2024

Znojemsko přestane třídit odpadky v Třebíči

Znojemsko přestane třídit odpadky v Třebíči

Znojmo - Obyvatelé Znojemska jsou nejhorším regionem v kraji, co se třídění odpadu týče. Vyplývá to ze statistiky roku 2006 společnosti Eko-kom, která organizuje oddělený sběr v České republice.

Zatímco v kraji vytřídil jeden člověk v průměru přes 34 kilogramů odpadu za rok, na Znojemsku to bylo necelých 18 kilogramů.

„Přesto se obyvatelé Znojemska snaží třídit rok od roku více odpadků, což je na údajích z minulých let patrné,“ uvedla Jana Krčmářová ze společnosti Eko-kom.

Znojemským může vylepšit nelichotivé skóre nová linka na tříděný odpad, kterou město začalo budovat. Ušetřené peníze za svoz mohou putovat do osvěty. Současná znojemská odpadová firma totiž posílá s použitým a vyhozeným papírem či plastem až jeden vůz denně na dotřiďovací linku do Třebíče, vzdálené 60 kilometrů.

Podobná linka má stát ve Znojmě už na jaře. „Náklady na přesun se tím významně sníží,“ míní šéf znojemské odpadové firmy A. S. A. Eko Josef Esterka.

Ke zlepšení úrovně třídění na Znojemsku má pomoci i lokální pilotní projekt, který Eko-kom, místní obce a A. S. A. Eko letos zahájí. Bude obsahovat vzdělávací programy či informační kampaň.

Stavba regionálního odpadového centra je největší investicí letošního roku ve Znojmě. Spolu s evropskými i státními dotacemi si vyžádá skoro sedmdesát milionů korun. Co se týče získání evropské dotace, jsou Znojemští vázáni právě květnem, dokdy musí být odpadové centrum postaveno. Radnice věří, že to stihne.

Znojemský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů