Pátek, 29. března 2024

Spalovna se může pochlubit unikátním experimentem

Spalovna se může pochlubit unikátním experimentem

Liberec - Řasy, které lze použít k výrobě pohonných hmot či zemědělských krmiv, pěstují v liberecké spalovně.

Unikátní experiment, o němž ve středu informovala TV Nova, nemá ve světě obdoby. Vědecký tým při něm využívá oxidu uhličitého, který získává ze spalin vznikajících při pálení běžného komunálního odpadu.

Vědci přitom dokáží řasy přimět k tomu, aby místo bílkovin začaly s produkcí škrobů.

Ty  lze použít k výrobě bioethanolu, který se dá použít jako palivo do automobilů. Zbytek řas je navíc možné použít jako kvalitní zemědělské krmivo.
„Jsme první spalovna na světě, která podobný proces dokázala uskutečnit. Takto vypěstované kultury navíc splňují i velmi přisné potravinářské normy. To je důkaz, že k jejich pěstování lze použít odpadový oxid uhličitý. Za malou cenu tak získáváme produkt s vysokou hodnotou,“ řekl Deníku hlavní řešitel výzkumného projektu Petr Novák.

Projekt zahájený v roce 2006 dosáhl neočekávaných výsledků. Původně chtěl totiž vědecký tým pouze ověřit možnost pěstování řas s využitím oxidu uhličitého ze spalin liberecké spalovny.

Řasy se však začaly díky nižším koncentracím kyslíku ve spalinách množit rychleji, než vědci očekávali. „Napadlo nás tedy využít  těchto kultur k výrobě bioethanolu. Začali jsme s testy a dostali jsme skvělé výsledky. Na letošní rok proto hodláme zahájit nový projekt, který by měl dokázat, že jsme schopni přijít s efektivní  technologií na výrobu bioethanolu z řas,“ poznamenal Petr Novák.

Takovou technologii bude v budoucnu možné velmi dobře využít a také zpeněžit. Bioethanol  by totiž podle Jiřího Douchy z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR v Třeboni, který je hlavním partnerem výzkumného projektu, mohl v horizontu několika desítek let zcela nahradit pohonné hmoty z ropných produktů. „Jsem o tom přesvědčen. Například Brazílie, která je největším producentem bioethanolu na světě, jím pokrývá již v této době téměř třicet procent svých palivových potřeb,“ dodal Doucha.
 Jiří Stich

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů