Sobota, 20. dubna 2024

ASEKOL loni od každého vybral téměř kilogram elektroodpadu

ASEKOL loni od každého vybral téměř kilogram elektroodpadu

Společnost tak oproti roku 2006 zpětně odebrala o 58 % více elektrozařízení

Kolektivní systém ASEKOL, který se zabývá organizací zpětného odběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení, loni podle předběžných výsledků vybral 9172 tun elektroodpadu. Každý občan mu tedy průměrně odevzdal 0,89 kg starých spotřebičů. Ve srovnání s rokem 2006 došlo k nárůstu o více než polovinu. Celkově se podle odhadů v ČR loni vybralo zhruba 2,5 kg na osobu. Hlavními důvody zlepšení jsou vytvoření stabilní sítě sběrných míst a odpovědnější přístup občanů k třídění elektrozařízení způsobený intenzivní osvětou.
Předběžných 9172 tun vysloužilých elektrozařízení, které loni ASEKOL vybral, je o 3380 tun více než v roce 2006. Zatímco tehdy každý Čech odevzdal jen lehce přes půl kilogramu elektroodpadu, loni to bylo o tři sta gramů více. Společnost tak dosáhla 58% nárůstu. Celkově se však sběr elektrozařízení v ČR zdvihl jen o necelých 46 %. „Soustavné zvyšování objemu zpětného odběru a fakt, že jsme dosáhli většího růstu sběru než ostatní kolektivní systémy, je logickým vyústěním rozvoje spolupráce s obcemi a působení osvěty,“ říká jednatel kolektivního systému ASEKOL Jan Vrba. „Během loňského roku se společnosti ASEKOL podařilo rozšířit síť sběrných míst na více než čtyři tisíce a zintenzívnit osvětu. V letošním roce chceme počet sběrných míst nadále zvyšovat. To by se mělo odrazit i na dalším nárůstu zpětného odběru, který by měl dosáhnout hodnoty 1,2 kg elektroodpadu na obyvatele,“ dodává Vrba.
Celkově už ASEKOL od počátku svého působení v roce 2005 vybral přes 15 000 tun elektroodpadu. Největší podíl na hmotnosti sebraných elektrozařízení mají televize (69 %) a monitory (16,5 %). 
Nejdůležitějším sběrným místem jsou obecní sběrné dvory, z nichž pochází zhruba 80 % hmotnosti všech elektrozařízení. ASEKOL zase obcím šetří peníze, které samosprávy nemusí vynakládat na dopravu a zpracování vysloužilých elektrozařízení. Naopak kolektivní systém přispívá obcím na administrativu spojenou provozem místa zpětného odběru na sběrném dvoře. Spolupráce je tedy výhodná pro obě strany. Kromě sběrných dvorů ASEKOL spolupracuje i s posledními prodejci a opravnami spotřebičů a pořádá pravidelné mobilní svozy v obcích bez sběrného dvora. „Podle našich odhadů jsme spolu s ostatními kolektivními systémy za sběr, dopravu a recyklaci elektroodpadu celkem vynaložili přibližně 268 milionů korun,“ říká Vrba.
Podle Jana Vrby z ASEKOLU je narůstající zpětný odběr nepřímo úměrný s výší příspěvku na historická elektrozařízení, který platí spotřebitel při nákupu nového spotřebiče. „Počáteční výše recyklačního příspěvku byla stanovena na základě odhadu sběru. Díky reálným výsledkům jsme však mohli už několikrát přistoupit k jeho snížení téměř u všech spotřebičů. Například příspěvek na tiskárny či satelitní a digitální přijímače byly v průběhu pěti vln redukce sníženy ze 60 až na 10 korun,“ vysvětluje Vrba.
ASEKOL pro zlepšení situace vyvíjí řadu aktivit. Společnost v rámci pilotního projektu instalovala speciální kontejnery na sběr malých elektrospotřebičů do menších obcí ve Středočeském kraji. Do pražských škol zase umístila nádoby na elektrické hračky. V červnu a září pak navštívila jedenáct regionů ČR se zábavně vzdělávací road-show „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“. „Snažíme se šířit osvětu nenásilnou a odlehčenou formou, protože tak si k informacím najde cestu největší počet lidí. Zároveň ji kombinujeme s konkrétními projekty, které by měly občanům třídění elektroodpadu usnadnit. Jak je vidět, tato taktika se vyplácí,“ uzavírá Vrba.

Společnost ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí ČR jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4, a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 2700 městy a obcemi a 1187 servisy, opravnami a prodejnami elektro.

Kontakty
AMI Communications, spol. s r. o.: Týn 641/4, Praha 1, Marcela Minářová, e-mail: marcela.minarova@amic.cz, tel.: 724 012 631, www.amic.cz/press
ASEKOL s. r. o.: Dobrušská 1, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů