Pátek, 26. dubna 2024

Hraniční skládku myslivci už nebudou muset uklízet

Hraniční skládku myslivci už nebudou muset uklízet

Úštěcko - Nelegální skládku na hranici okresu už myslivci nebudou muset uklízet. O odstranění odpadu, který se nachází v lese nedaleko Úštěku, by se měl postarat Obecní úřad Tuhaň.

„Přímo v lese je velké množství odpadu. Tato situace trvá přibližně čtyři až pět let. Dokonce jsme odpad již několikrát sami odvezli, ale vždy se tam brzy objevil další. A jeho množství neustále narůstalo,“ vysvětluje Adolf Rolínek, jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ).
V otázce, kdo má odpad odklidit, tedy kdo je vlastníkem pozemku, na němž se nelegální skládka nachází, bylo dlouhou dobu nejasno. Lokalita, kde se odpad nachází, je totiž hraniční území, kde okres Litoměřice přechází v okres Česká Lípa a zároveň Ústecký kraj v Liberecký.

Majitel pozemku nebyl jasný
„Ve státním lese se tato skládka nenachází. Jasně to vychází z map, které mám k dispozici,“ sdělil na dotaz Deníku Dušan Zikmund, revírník společnosti Lesy České republiky, jehož revír se rozkládá právě na Úštěcku.

Vlastnictví pozemku pod skládkou vyloučil také úštěcký starosta Bohumil Jasanský. „O navezeném odpadu náš lesní správce ví, ale nenachází se  na území města Úštěk,“ uvedl starosta.

Podle postupného zjištění Deníku je majitelem lesa, v němž se nelegální skládka nachází, Obecní úřad Tuhaň, který se nachází v českolipakém okrese. „Prověřovali jsme situaci a odpad se skutečně nachází na hraně našeho území,“ potvrdil Vladimír Nekvida, starosta Tuhaně.

Vlastník lesa musí odpad odstranit
Vlastník lesa má povinnost odpad odstranit. „Samozřejmě se o úklid lesa postaráme. Odvoz odpadu máme naplánovaný na úterý,“ přislíbil Vladimír Nekvida.

Podle Adolfa Rolínka však není jasné, zda se v brzké době odpad v problematické lokalitě nevyskytne znovu. „Myslím, že by tu byla nutná cedule zakazující skládkování pod pokutou, nebo dokonce závora znemožňující vjezd do lesa,“ vysvětluje Rolínek.

Na vyvěšení zákazové tabule se však vlastník lesa v brzké době nechystá. „O jejím umístění bychom uvažovali v případě, že by se hromadění odpadu opakovalo. Závoru v tomto místě náš obecní úřad v žádném případě umístit nemůže. Vede tudy společná lesní cesta na hranici okresu,“ objasňuje starosta Tuhaně.

Vznik nelegálních skládek v současné době netrápí jen Úštěcko. V daleko závažnější formě tento trend existuje na Roudnicku, konkrétně pak v okolí obcí Rohatce a Nové Dvory, kde se podél polních cest nacházejí tuny odpadu. Likvidace těchto černých skládek není ve finančních možnostech obcí, na jejichž katastru se nacházejí a Krajský úřad Ústeckého kraje, na který se obrátili, jim pomoc dosud nepřislíbil.


Michal Závada

MOJE LITOMĚŘICKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů