Pátek, 19. dubna 2024

Nová papírna zpracuje třetinu českého odpadu

Nová papírna zpracuje třetinu českého odpadu

Společnost Wanemi CZ se chystá v Zábřehu na Moravě vybudovat papírnu za šest miliard korun, která by zpracovala 250 tisíc tun sběrového papíru ročně, což je více než třetina tuzemské produkce. Továrna, která by se měla začít stavět na konci letošního roku v zábřežské průmyslové zóně Leštinská, by mohla od roku 2011 zaměstnat 160 lidí a vyrábět čtvrt miliardy tun vlnité lepenky.

Pokryla by tak téměř celý dovoz obalového papíru ze zahraničí, který se pohybuje kolem 300 tisíc tun ročně. ,,Máme už dohodnuté smlouvy s dodavateli i s odběrateli, a to jak z tuzemska, tak i ze zahraničí," uvedl předseda představenstva Wanemi CZ Aleš Žák. Se stavbou však nesouhlasí zastupitelstvo města Zábřeh, které nechá 11. února o projektu hlasovat v místním referendu. Radním se nelíbí, že by papírna byla příliš velkým zásahem do životního prostředí celé oblasti. To však společnost Wanemi odmítá a s městem se chce soudit.

Projekt obří papírny, která by měla zpracovat více než třetinu tuzemské produkce papírového odpadu a měla by Česko zbavit závislosti na dovozu papírových kartonů, má problémy v obcích. Proti se staví zastupitelstvo města Zábřeh, ale i blízká obec Leština. Protesty obou obcí zaštiťuje občanské sdružení Za zdravý Ráječek.

,,Minulé zastupitelstvo nám připravilo průmyslovou zónu a slíbilo podporu investice, jenže po volbách se všechno změnilo," říká místopředseda představenstva společnosti Wanemi CZ Marek Štencl. Zastupitelstvo města Zábřehu podle jeho slov nejdříve odmítlo zaplatit zasíťování vybraných pozemků a poté navíc zvýšilo požadovanou cenu za jejich odkup a nakonec vyhlásilo k chystané investici dokonce referendum. To by se mělo konat již 11. února. ,,Od první chvíle nám hází klacky pod nohy. Souhlasili jsme s vyšší cenou i se zatavováním na vlastní náklady. Ale přestali se s námi bavit a vyhlásili referendum," uvedl Štencl.

Společnost podle jeho slov do projektu investuje kolem šesti miliard korun, které už má zajištěny předběžnými dohodami od konsorcia rakouských a německých bank. Návratnost se předpokládá v horizontu deseti let. Roční obrat by se měl vyšplhat na šest miliard. ,,S dodávkami půjdeme jak na tuzemský trh, tak i do zahraničí. Zahraniční firmy se nás snažily přesvědčit ke zvýšení kapacity, my jsme však limitováni vodou," řekl Štencl.

Právě vysoká spotřeba vody je jedním z hlavních argumentů odpůrců projektu papírny. Firma totiž bude muset brát vodu z řeky Moravy a právě jejího znečištění se místní obávají. ,,Velký problém je i zhoršení dopravní situace. Do papírny bude jezdit 150 kamionů denně, což je za stávajících komunikací neúnosné," upozornil Petr Wolf ze sdružení Za zdravý Ráječek.

Kamiony mají jezdit nejen s papírovým odpadem a hotovým kartonem, ale i s dřevěnými pilinami. Součástí papírny má být i kogenerační elektrárna na biomasu, která by měla spálit téměř 200 tisíc tun dřevěného odpadu. ,,To úplně vysaje místní trh s biomasou a znemožní stavbu malých kotelen," varuje Wolf. Společnost Wasemi tyto informace odmítá a připravuje žalobu.

Projekt papírny v Zábřehu

Investice 6 mld. korun
Zahájení výstavby závěr 2008
Zahájení výroby

1. ledna 2011

Plný provoz 

2014
 Velikost  9 ha
Výroba 250 000 tun vlnité lepenky
Spotřeba sběrového papíru 275 000 tun
Předpokládaný obrat 6 mld. korun za rok
Návratnost 10 let

 

Zdroj: http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů