Úterý, 23. dubna 2024

V Krnově se bude zpracovávat bioodpad, vznikne i nový sběrný dvůr

V Krnově se bude zpracovávat bioodpad, vznikne i nový sběrný dvůr

Krnov (Bruntálsko) - Město Krnov chce v průmyslové zóně Červený dvůr zpracovávat biologicky rozložitelný odpad. Biomasu a kaly z čističky odpadních vod by zařízení měnilo v biopalivo, které by vykupovala společnost Dalkia pro výrobu tepla ve městě. V zóně by měl vzniknout také centrální sběrný dvůr pro všechny obce Mikroregionu Krnovska, řekl ČTK krnovský místostarosta Bedřich Marek.

Záměr vybudovat v průmyslové zóně zařízení na zpracování bioodpadu i sběrný dvůr budou krnovští zastupitelé schvalovat 13. února. "Krnov doposud bioodpad nezpracovával, a to je problém. Kaly z čističky likvidujeme za poplatek mimo Moravskoslezský kraj, což není levná záležitost. Posekanou trávu nebo drcené větve částečně kompostujeme, zbytek odvážíme na skládku," řekl místostarosta.

Dodal, že energeticky využitelný bioodpad by měla vykupovat společnost Dalkia, která je hlavním dodavatelem tepla a teplé vody ve městě. "Už dnes spaluje vysoký podíl biopaliva," dodala starostka Renata Ramazanová. Na vybudování zařízení bude Krnov potřebovat 50 až 70 milionů korun, odhadl Marek. Na konci roku chce město požádat o státní i evropské dotace.

"Jsme teprve na začátku, kdy záměr schválili radní. Do konce července bychom mohli mít studii, která například ukáže, jak velký pozemek budeme potřebovat, nebo zda je reálné, aby město zajišťovalo svoz bioodpadu od lidí," naznačil místostarosta.

Centrální sběrný dvůr chce město v Červeném dvoře vybudovat společně s 24 obcemi Mikroregionu Krnovska, kde žije nejméně 40 000 lidí. "Starostové obcí se shodli, že třídění odpadů by mělo být společné. Doposud každá obec třídila odpady sama a najímala si firmy na jejich svoz. To je ovšem nerentabilní," řekl ČTK starosta Města Albrechtic Luděk Volek.

Dodal, že krnovský sběrný dvůr by mělo doplnit ještě pět lokálních sběren v Městě Albrechtice, Úvalně, Zátoru, Osoblaze a Jindřichově. "My sběrný dvůr nemáme a lidé cpou do popelnic všechno. Loni jsme vytřídili jen čtyři procenta odpadů, potřebovali bychom tak 15. Menší obce mají problém s tím, že kontejnery ani nenaplní. Svozová auta pak odjíždějí poloprázdná," upozornil na nedostatky současného třídění v regionu Volek.

Centrální sběrný dvůr bude podle Marka stát zhruba 25 milionů korun, tři čtvrtiny chce mikroregion získat od státu i Evropské unie. "Zbytek by dofinancoval Krnov a ostatní zúčastněné obce v poměru podle počtu obyvatel a množství odpadů," dodal. V roce 2006 celý Mikroregion Krnovsko vyprodukoval nejméně 100 tun nebezpečného odpadu, necelých 12 500 tun komunálního odpadu a téměř 5000 tun bioodpadu.

Hana Záveská

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů