Pátek, 29. března 2024

Hradec Králové rozšíří systém kompostování rostlinného odpadu

Hradec Králové rozšíří systém kompostování rostlinného odpadu

Hradec Králové - Další část lidí ve stotisícovém Hradci Králové bude mít na jaře možnost kompostovat rostlinné odpady ve speciálních kompostérech, které nakoupí radnice. Do předloni zahájeného projektu by se mělo nově zapojit téměř 2600 domácností ze čtvrtí Březhrad, Kukleny, Plačice, Svobodné Dvory, Plotiště a Plácky. Novinářům to dnes řekl náměstek radnice Josef Malíř.

Cílem projektu, který radnici letos přijde na 7,5 milionu korun, je snížit množství odpadu, které by jinak končilo na skládkách a za jeho uložení by se muselo platit. Ke konci loňského roku měli lidé v Hradci od radnice zdarma půjčeno 2656 kompostérů. Kompost používají na svých zahrádkách nebo jim ho město zdarma odváží na svou kompostárnu. Bioodpad mohou lidé odvézt i na městské sběrné dvory.

Loni hradecké Technické služby svezly celkem přes 1900 tun bioodpadu, což bylo o 60 procent více než v roce 2006. 

Od samotných domácností se na kompostárnu dostalo přes 1000 tun odpadu. Získaný kompost město používá pro sadové úpravy. "Spoříme tím náklady, protože žádný kompost nemusíme nakupovat," řekl ředitel technických služeb Jiří Henzl.

Problém likvidace odpadu rostlinného původu z domácností, který nyní většinou končí na skládkách, řeší i jiná města. Podobný projekt jako Hradec Králové má část města Pardubice. Zavedení sběru bioodpadu letos chystá například radnice v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Vyhazování biologického odpadu ze zahrad do zvláštních velkých kontejnerů testuje Praha.

V celé zemi se podle údajů ministerstva životního prostředí třídění biologicky rozložitelného odpadu moc nedaří. Každý Čech předloni vyhodil 387 kilogramů odpadů, z toho 268 kilogramů do popelnice na směsný odpad. V popelnicích skončilo spolu s nerozložitelným odpadem na jednoho obyvatele také 139 kilogramů biologického odpadu, který bylo možné využít kompostováním.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů