Pátek, 29. března 2024

Česko výrazně zaostává za zbytkem EU v recyklaci elektroodpadu

Česko výrazně zaostává za zbytkem EU v recyklaci elektroodpadu

Praha – V České republice se recykluje výrazně méně elektroodpadu než v ostatních zemích Evropské unie. Zatímco Češi vyhodí na směsné skládky 80 procent drobných elektrických spotřebičů, v Evropské unii je to pouze polovina. Z domácích spotřebičů se přitom dá získat celá řada vzácných kovů vhodných pro další využití.

Objem elektroodpadu narůstá třikrát rychleji než množství běžného komunálního odpadu. Jen v loňském roce se na českém trhu prodalo přibližně 200 tisíc tun elektrických spotřebičů. Většina těchto zařízení obsahuje zlato, stříbro, měď a další recyklovatelné kovy. Často se v nich ale také vyskytuje celá řada nebezpečných látek, mezi kterými dominuje zejména rtuť.

V Evropské unii se ročně prodá 28 milionů počítačů a 23 milionů notebooků. David Beneš, výkonný ředitel firmy REMA Systém, která se zabývá recyklací elektroodpadu, odhaduje, že toto množství obsahuje 51 tun stříbra, více než deset tun zlata, čtyři tuny palladia a 25 tisíc tun mědi. Informaci přinesla agentura ČTK.

Jako jeden z hlavních důvodů, proč v ČR dochází k plýtvání surovinami obsaženými ve spotřebičích, vidí Beneš nedostatečnou informovanost obyvatel o zpětném odběru elektroodpadu. "Povědomí, že se může vracet elektrozařízení na takzvaných místech zpětného odběru, je poměrně malé a chybí tady velmi intenzivní nástup kampaně, díky které by se občan dozvěděl o tom, kde může vracet elektrozařízení," zdůraznil v rozhovoru pro ČT24.

Komplikaci ve sběru elektroodpadu způsobuje navíc fakt, že v Česku zatím neexistuje veřejná síť sběrných kontejnerů. Většina firem, které se zabývají recyklací, se totiž obává jejich vykrádání. Zařízení je možné odevzdávat ve sběrných dvorech a jednorázových svozech, které se v řadě obcí konají na jaře a na podzim. Tento způsob je ale pro řadu spotřebitelů značně nepohodlný.

Aby podpořily recyklaci elektroodpadu, začaly některé firmy nabízet svým zaměstnancům možnost vyhazovat drobné elektrické spotřebiče do kontejnerů umístěných přímo na pracovišti. Společnosti, které se do projektu zapojí, získají certifikát Zelená firma. Zatím se do kampaně přihlásila asi desítka soukromých firem, organizátoři akce ale oslovily i státní úřady a ministerstva.

Významnou roli v recyklaci elektroodpadů hraje ale také finanční motivace spotřebitelů. Tento způsob se rozhodla využít například společnost T-mobile. "My jsme nabídli našim zákazníkům nebo vlastně komukoliv, kdo přinese starý mobil do naší prodejny, že mu dáme jako odměnu dvousetkorunovou poukázku, tzv. recyklístek, který pak může zákazník použít na nákup našeho zboží," řekla České televizi zástupkyně firmy Jitka Chocová. Zatímco běžně T-mobil ročně vybere zhruba 100 kusů použitých telefonů, během deseti týdnů trvání kampaně, která skončila 31. ledna, se jich vrátilo 50 544.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů