Pátek, 29. března 2024

Zlínské soutěže motivují k většímu třídění odpadu

Zlínské soutěže motivují k většímu třídění odpadu
Anežka Divilová, studentka zlínského Gymnázia v Lesní čtvrti, převzala letos v lednu první cenu ve školní literární soutěži na téma Má to smysl. Třiďte odpad. Do soutěže se přihlásilo 89 žáků a studentů ze zlínských škol. Celkem bylo oceněno 8 chlapců a děvčat a kolektivní cenu si odnesli studenti z Gymnázia v Rožnově pod Radhoštěm.

Literární soutěž byla vyhodnocena spolu s prvním ročníkem soutěže O keramickou popelnici ve Zlínském kraji, které se zúčastnilo 302 obcí a měst. Ve sledovaném období od 1. října 2006 do 30. září 2007 se v kategorii obcí do 500 obyvatel umístily jako první Staré Hutě s průměrnou výtěžností 52,6 kg separovaného odpadu na jednoho občana. Mezi obcemi, kde žije více než 500 obyvatel, získaly prvenství Šumice (40,9 kg/občan). V kategorii měst zvítězily Slušovice, v nichž každý z občanů průměrně vytřídil 65,1 kg papíru, plastu a skla. První tři vítězové v každé kategorie obdrželi finanční částku ve výši 30, 20 a 10 tisíc korun.

Obě soutěže bezesporu motivovaly občany Zlínska k většímu třídění komunálních odpadů. Potvrdil to Petr Balner, zástupce společnosti EKO-KOM, která zajišťuje zpětný odběr a využití obalových odpadů: "Zatímco v roce 2003 každý občan Zlínského kraje vytřídil v průměru 16,8 kilogramů papíru, plastů, skla a nápojových kartonů, v roce 2006 to již bylo 27,03 kg a za rok 2007 téměř 29 kg vytříděných odpadů. V kraji si nejlépe vedou občané okresu Zlín, kde za loňský rok vytřídili 31 kg odpadu na jednoho občana."
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů