Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologický odpadkový koš – ujme se v Česku?

Ekologický odpadkový koš – ujme se v Česku?
Třídění odpadků pomáhá oddělit suroviny, které se dají dále ještě zpracovávat a nekončí tak ve spalovně či na skládce. Myslíte ekologicky a třídíte odpad? Máme pro vás pomocníka.
 
Třídím, třídíš, třídíme!
 
Odpadkové koše či popelnice – když se do nich podíváte, mnohdy doslova přetékají vším možným odpadem, také nejrůznějšími papíry, sklenicemi, PET lahvemi apod. Tedy odpadem, který lze třídit a je pak určený k dalšímu zpracování. Ne každému se chce třídit a ukládat odpadky do nejrůznějších pytlů a tašek. Slyšíte pak argumenty, že o tříděný odpad se doma zakopává a překáží? Stačí však jen trochu snahy a ochoty. A jako pomocník k ekologickému přístupu se vám může stát obyčejný odpadkový koš.
 
Kontejnery na tříděný odpad dnes najdeme snad na každém rohu.
 
 
Chytrý odpadkový koš
 
Je zase až tak obyčejný? Odpadkové koše, o kterých mluvíme, jsou totiž rovnou rozděleny do jednotlivých částí. Po odklopení víka vhazujeme odpad podle jeho druhu do určené části. Vše je tak pěkně po ruce na jednom místě a odpadají tak výmluvy, že tříděný odpad doma jen překáží. S podobnými odpadkovými koši jste se mlžná už setkali ve veřejných budovách, školách či na úřadech. Vyrábějí se a prodávají však i menší varianty vhodné do domácností. Aby se to nepletlo, stačí jen jednotlivé části nádoby polepit příslušnými samolepkami.
 
Každý koš je určen pro jiný odpad.
 
 
Jde to i jinak!
 
Pokud takový koš nemáte, je snad tím nejjednodušším řešením postavit hned vedle klasického odpadkového koše další nádoby – každou určenou na příslušný odpad. Na papíry můžete použít například velkou papírovou krabici, např. od velkého prášku na praní, na plasty zase třeba plastový odpadkový koš a do něj můžete dát plastový pytel. Výhodou takového třídění je, že když jdete odpad vyhodit, odnesete ho i s nádobou (krabice, pytel apod.) a s ní ho i zahodíte.
 
Vyrábějí se dokonce i vestavěné koše s přihrádkami na různý druh odpadu.
 
A jak u vás doma třídíte odpad?
 
 
Autor: Jana Brožová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů