Pátek, 19. dubna 2024

ČB získaly miliony na obnovu skládky

ČB získaly miliony na obnovu skládky

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Projekt rekultivace městské skládky "Žákův lom" bude finančně podpořen ze Státního fondu životního prostředí a Fondu soudržnosti. Celkem se městu podařilo získat částku přesahující devět milionů korun.

"Žákův lom byl původně kamenolomem, kde se těžily horniny. Od roku 1986 sloužil vytěžený prostor k ukládání směsného komunálního odpadu a to až do roku 1995," shrnul náměstek primátora František Jelen. Skládka se nachází v lokalitě Hosína. "Její nejsvrchnější část tvoří navážky materiálu z demolic. Jsou tam cihly, beton i omítky, které tam kdosi navezl evidentně už po ukončení skládkování. V bezprostředním okolí bývalé skládky jsou lesní porosty, část pozemků na severovýchodní straně je využívána k zemědělské výrobě," upřesnila vedoucí odboru správy veřejných statků Vladimíra Hrušková.

Celkově si náklady na rekultivaci tohoto území vyžádají přes deset milionů korun. "Větší část peněz na obnovu prostoru se nám podařilo získat, zbytek půjde z městské pokladny," dodala Hrušková.

Vydavatel: Ochrana obyvatel
Redaktor: Kateřina Bouda Kašparová
Telefon: 420 733 112 112
e-mail: kasparova@ochranaobyvatel.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů