Úterý, 16. dubna 2024

Drtiče zahradního odpadu (1)

Kromě plodů na stromech a keřích, květin a zeleniny plodí každá zahrada během roku spoustu zahradního odpadu.
Drtiče zahradního odpadu (1)

Posečená tráva, spadlé listí, větve, zeleninová nať - to vše je odpad, který lze rozumně zlikvidovat. Stále více zahrádkářů volí jednoduché řešení: část posečené trávy končí v kompostéru, a k ní se přidává drť z větví a uschlých keřů, kterou připraví přenosný nebo pojízdný drtič zahradního odpadu.


Každá taková hromádka kompostu je příspěvkem zahrádkářů k ozdravění životního prostředí. Touto cestou, ať již po staru na hlínou prokládané a skrápěním ve vlhkosti udržované hromadě, nebo v moderním kompostéru, se odpad biologickou cestou promění v humus, který v následujícím roce umožní zkvalitnit půdu, aniž by bylo nutné utrácet za syntetická hnojiva a chemii. Z domácnosti se do kompostu přidává až 30 % odpadu, za jehož odvoz jinak nutné platit. S kompostováním shrabaného listí a trávy problémy nejsou. Horší bylo co se stovkami větví odstřižených z živého plotu, s pořezanými keři a uschlými kmínky. Ty dnes umí na prach nebo štěpky zpracovat malý stabilní nebo pojízdný zahradní drtič, jaký v ceně od 5 do 12 tisíc Kč nabízí na našem trhu nejméně dvanáct výrobců, každý obvykle v několika typorozměrech. Obvykle 12 až 20 kg těžký stroj spočívá na trojnožce nebo na dvoukolovém podvozku. Podávacím hrdlem shora se vhazují větve o průměru do 40 mm a zahradní odpad do drtícího mechanizmu, poháněného zespodu či ze strany elektromotorem o příkonu 100 až 2200 W.

Tři odlišné principy drtícího mechanizmu
Starší typy drtičů používaly výhradně rychle rotující nožový kotouč, který krouhal větve na tenké plátky – tzv. štěpky. To vyžadovalo značné otáčky kotouče a výsledkem byl hlučný provoz. Postupně jsou vytlačovány tichými drtiči s frézou nebo řezným šnekem.

Drtiče s nožovým kotoučem co do principu připomínají krouhač zeleniny. Větve s využitím vlastní hmotnosti jsou tlačeny na šikmo uložený kotouč obvykle s párem oboustranně broušených nožů, poháněných bez převodů přírubovým elektromotorem, který koná 1600 až 2800 ot.min-1. To je bohužel zdrojem nepříjemného hluku, který v praxi dosahuje až 105 decibelů. To omezuje jejich použití v hustější zástavbě a na zahradách na sebe navazujících vilek a rodinných domků. Nožový rotor mívá průměr 150 mm, a k jeho kotouči je přišroubován jeden, dva nebo tři výměnné „krouhací“ nože. Po opotřebení, nebo při poškození tvrdým předmětem (vyštípnutý břit) lze nůž povolením dvou šroubů odmontovat, a obrátit tak aby pracoval nepoškozený břit. Pokud drtič nepoužívá vtahovací (podávací) mechanizmus, hrozí při najetí suché větve většího průměru na nože zpětný ráz, který může uživateli způsobit i zranění. Menší typy s elektromotorem kolem 1 kW dokáží drtit větve do průměru 25 mm, větší s motorem kolem 2,5 kW rozsekávají větve až do průměru 40 mm. Elektromotor je proti přetížení chráněn tepelnou pojistkou. Ke zjemnění štěpků až na dřevěnou drť obklopují někteří výrobci po jedné straně šachtu v místě rotujícího kotouče několika kolmými noži (drtiče AL-KO s pěti přídavnými noži tento systém označují jako „Dynamic Micro“. Záběr nožů lze u některých typů seřídit zvenčí nastavovacím šroubem.
Drtič zahradního odpadu VIKING GE 250 (STIHL)

Drtič zahradního odpadu VIKING GE 250 (STIHL)

Drtič zahradního odpadu VIKING GE 150 (STIHL)

Drtič zahradního odpadu VIKING GE 150 (STIHL)

Ukázka textu z knihy Zahradní technika, Jan Tůma
Vydavatelství ERA
Chleborádova 22/69, 619 00 Brno
www.erag.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů