Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obyvatelé Velvar budou třídit biologický odpad

Obyvatelé Velvar budou třídit biologický odpad

Velvary - Město Velvary se rozhodlo zavést letos od jara do podzimu svoz biologického odpadu. „Chystaná novela zákona o odpadech má zvýšením poplatků přinutit občany k většímu třídění odpadů, proto si chceme ověřit, co městu svážení biologického odpadu přinese,“ vysvětlila starostka Jitka Linhartová.

Obyvatelé Velvar, kteří se do dnešního dne přihlásili na radnici, dostanou speciální nádoby na 120 nebo 140 litrů a ty se budou v sezoně vyvážet každou druhou sobotu. Za svoz nebudou lidé platit nic navíc. Odpad skončí v kompostárně, kde ho mikroorganismy rozloží na kompost, který se pak dále zužitkuje. „Firma, která u nás vyváží domovní odpad a nabídla nám i svoz biologického odpadu, odhadla, že by o něj mohlo projevit zájem asi sto majitelů domů,“ uvedla Jitka Linhartová.

Sama předpokládá, že se přihlásili hlavně ti, kdo ekologicky myslí a už dnes mají na svých zahrádkách komposty. „Já sama svoz biologického odpadu využiju, na zahrádce kompost mám, ale nedokážu zajistit potřebné podmínky, například pokud jde o teplotu v kompostu nebo o pravidelné provzdušňování,“ doplnila Linhartová. Navíc do kompostu nedává například plevel, aby se jí na zahrádce dál nerozmnožil.

Škála toho, co bude z domácností možné do nádob na biologický odpad dávat, je poměrně široká. Kromě zbytků ovoce a zeleniny, trávy, jemných nebo nadrcených větví, popela ze dřeva nebo hnoje z chovu drobného zvířectva včetně slepic je povolen třeba i kávový a čajový odpad včetně filtrů. Nepatří tam mastná a tekutá jídla, uhynulá zvířata nebo kosti a maso.

Svoz tohoto druhu odpadu už loni vyzkoušeli v Kladně. „Oslovili jsme na čtyři stovky majitelů rodinných domků v městské části Rozdělov a z nich si nádoby vzalo asi 250,“ uvedl Jakub Kuchař z odboru životního prostředí kladenské radnice. Svoz skončil v říjnu a příští měsíc by mělo město znát výsledky.

Zdroj:Střední Čechy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů