Pátek, 29. března 2024

Olomoucká radnice otestuje zřejmě v Neředíně sběr bioodpadu

Olomoucká radnice otestuje zřejmě v Neředíně sběr bioodpadu

Olomoucká radnice zahájí v dubnu pilotní projekt sběru takzvaného bioodpadu, mezi který patří například větve, listí a zbytky zeleniny z kuchyně. Speciální nádoby se zřejmě objeví u domů v městské části Neředín. V případě, že se projekt osvědčí, město zváží rozšíření sběru do dalších částí krajského města. Projekt si klade za cíl snížit objem směsného odpadu, řekla ČTK vedoucí oddělení odpadového hospodářství radnice Jana Matzenauerová.

Uvedla, že ke snižování množství směsného odpadu města a obce nutí evropská i česká legislativa. "Druhý důvod je ekonomický. Za uložení směsného odpadu se na splátkách platí a sazby se budou nadále zvyšovat. Hledáme proto všechny cesty, jak množství odpadů, které míří na skládky, snížit," řekla.

Doplnila, že vytříděním bioodpadů, které bude město vozit do kompostárny, lze množství směsného odpadu snížit minimálně o čtvrtinu. Například loni skončilo v kontejnerech v krajském městě asi 16.000 tun směsného odpadu, zhruba o 1000 tun méně než v roce 2006. "Jeho objem klesl díky tomu, že se daří zvyšovat množství separovaného odpadu," uvedla Matzenauerová.

Odbor životního prostředí předběžně navrhl pro zkušební provoz sběru bioodpadu městskou část Neředín. "Máme vytipováno asi 380 domů, jejichž obyvatelům bychom chtěli zdarma poskytnout speciální nádoby na bioodpad. Vypadají jako plastové popelnice, jedná se však o upravený kompostér, z něhož nejde zápach. Jsou odzkoušené v Česku i zahraničí," upřesnila.

Dodala, že do odpadových nádob lidé budou moci odkládat trávu, listí, piliny, zbytky rostlin, kořeny a listy zeleniny, květiny, spadané ovoce, ale také pytlíky od čaje, zbytky kávy, papírové pytlíky a lepenkové krabice.

V Olomouci jsou již delší dobu rozmístěné kontejnery na papír, sklo, plasty a nápojové kartony. Do některých městských částí také pracovníci technických služeb přistavují ve stanovené dny mobilní kontejnery na větve a listí.

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů