Úterý, 23. dubna 2024

Itálii vypršela lhůta od Komise, bude platit za odpad

Itálii vypršela lhůta od Komise, bude platit za odpad
Evropská komise už několikrát varovala italskou vládu, že pokud nevyřeší dlouhodobý problém s odpadem v Neapoli, budou Italové platit vysokou pokutu. ve čtvrtek italská policie objevila v okolí Neapole další nelegální skládku odpadu. Právě ve čtvrtek však Italovům vypršela lhůta k řešení problému.

Krize s odpadky trvá v Kampánii, oblasti kolem italské Neapole, už deset let. Evropská komise pohrozila Itálii vysokými pokutami už několikrát. Nejhůř na tom jsou obyvatelé Neapole, kde se odpadky skladují přímo na ulicích, protože je prostě není kam odvážet.

Hlavní příčinou odpadkové krize je údajně italská mafie, která si z odpadu udělala výhodný byznys. Na vině je ale i místní správa a vláda, která nedostatečně řeší problém nových skládek a třídění odpadu. 

Nynější velká krize propukla loni v prosinci, kdy se v Kampánii nahromadilo kolem 110 tisíc tun odpadu. V některých částech Neapole i dalších měst se kvůli hromadám smetí téměř zastavil běžný život a do odvozu se musela zapojit armáda. Evropská komise pohrozila pokutou a vyslala na místo své specialisty, aby zjistili, kde se stala chyba.

Koncem ledna komise varovala Itálii před soudním řízením, italským úřadům ale dala lhůtu do konce února. Do té doby měli Italové ukázat, že problém řeší. Itálie podle komise porušuje směrnici o odpadech zavazující všechny členské státy unie k takovým opatřením, která mají zabránit hromadění odpadu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů