Pátek, 29. března 2024

TECHAGRO ukáže možnosti zpracování a využití bioodpadů

Dramatický rozvoj tohoto oboru a jeho atraktivnost ilustruje stav, kdy pouze během roku 2006 bylo v Německu uvedeno do provozu 700 nových bioplynových stanic s celkovým elektrickým výkonem 550 MW.
TECHAGRO ukáže možnosti zpracování a využití bioodpadů

Jak si asi každý z nás uvědomuje, s bioodpady se zatím příliš nehospodaří, ve většině případů končí na skládkách, v lepším případě na skládkách řízených. Přitom představují obrovské množství energie a živin, nehledě na energii, která do nich musela být v předchozím procesu pěstování a zpracování vložena. Tématu „Bioplynové stanice a anaerobní fermentace“ bude věnován doprovodný program mezinárodního veletrhu zemědělské techniky TECHAGRO, který se uskuteční v Brně od 6. do 10. dubna.  

V současné době jsou již dostupné technologie, které určité druhy bioodpadů dokáží přeměnit na kapalná biopaliva v podobě pohonných hmot. Vysoce účinné je zhodnocení biologicky rozložitelných odpadů pomocí anaerobní digesce, v bioplynových stanicích. Jejich výsledný produkt, bioplyn, může být použit přímo v místě výroby k produkci elektrické energie a tepla, nebo může být po vyčištění dodáván do distribuční sítě zemního plynu nebo využit jako pohonná hmota - CNG.

Zpracování bioodpadů v bioplynových stanicích je z tohoto pohledu výhodné, neboť z odpadů se stává vysoce kvalitní zdroj energie a navíc je výstupem opět kvalitní hnojivo. Bioplynová stanice může být navíc výhodně spojena s kompostárnou a produkovat tak velmi kvalitní kompost založený na výstupu z bioplynové stanice (odstředěného digestátu) a na biologických materiálech, které není vhodné v bioplynové stanici zpracovávat (např. ořezy z údržby veřejné zeleně). Výroba elektrické energie z bioplynu je technologicky velmi dobře zvládnuta, dále se již připravují i projekty na čištění tohoto bioplynu pro využití jako pohonné hmoty nebo dodávky do distribuční sítě.

Dramatický rozvoj tohoto oboru a jeho atraktivnost ilustruje stav, kdy pouze během roku 2006 bylo v Německu uvedeno do provozu 700 nových bioplynových stanic s celkovým elektrickým výkonem 550 MW.

Chcete vědět více o „bioplynkách“ ? Přijďte na Techagro

I v ČR se postupně vytváří podmínky pro realizaci těchto zařízení a v současnosti lze zaznamenat oživení tohoto oboru v souvislosti s dotacemi ze Strukturálních fondů a lepšími výkupními cenami elektřiny. Výstavba komunálních bioplynových stanic je však velmi náročná a je vysoce závislá na celém komplexu opatření a zejména na spolupráci celého regionu. Optimálně pracující komunální BPS vyžaduje roční objem zpracovaného bioodpadu v objemu okolo 10 tis. tun, případně s doplněním jiného vhodného vstupu. Pokud se chcete dozvědět o projektování, technologiích, výstavbě, zkušenostech s uváděním do provozu a s provozováním bioplynových stanic, nenechejte si ujít veletrh TECHAGRO. Vedle expozic vystavovatelů s technologiemi zpracování biomasy, budou každý den probíhat semináře předních českých i zahraničních odborníků a firem, které se podělí o své zkušenosti. Do projektu se přihlásilo více než padesát firem.

agriKomp Bohemia s.r.o. = nejkratší cesta k výrobě elektrické energie

Jednou z velmi úspěšných firem v oblasti využití alternativních zdrojů energie je mladá, ale velmi dynamicky se rozvíjející brněnská společnost  agriKomp Bohemia s.r.o., která se také představí na dubnovém TECHAGRu. Firma podniká v oblasti využití biomasy a nabízí zemědělcům možnosti, jak se  rychle a rentabilně zapojit právě do výroby elektrické energie. Za dobu své relativně krátké existence již tato firma zvládla zrealizovat výstavbu několika bioplynových stanic vždy k maximální spokojenosti zákazníků.

Firma agriKomp Bohemia s.r.o. čerpá zkušenosti od svého německého partnera firmy agriKomp GmbH, která se zabývá výrobou bioplynu z biomasy již od roku 1990 a která  má již na svém kontě na 180 bioplynových stanic o velikosti 40 až 750 kW. Vlastním vývojem výkonných a vysoce kvalitních komponentů v oblasti bioplynových stanic tak nasadil agriKomp vysoký standard.

agrikomp Bohemia s.r.o. zajišťuje komplexní služby šité na míru pro každý podnik od vypracování projektové dokumentace, vyřízení stavebního povolení, zpracování žádosti o dotaci z operačních programů až po stavbu samotné bioplynové stanice na klíč, u kterých jsou jednotlivé komponenty až do detailu vzájemně sladěny. Samozřejmostí je pravidelná údržba a servis bioplynové stanice.

Doposud agriKomp Bohemia s.r.o. realizoval bioplynové stanice pro tyto zákazníky:

1) ZD Bohuňovice, s.r.o.                       BPS 500 kW                          již v provozu

2) ZD Dolní Újezd, Vidlatá Seč                        BPS 750 kW                          ve zkušebním provozu

3) Ing. Martin Novák, Obora                      BPS 250 kW                          již v provozu

Rekordy agrárních veletrhů

Na trojlístku veletrhů TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA se letos představí kolem 720 vystavovatelů na celkové ploše asi 63 000 metrů čtverečních, což je o 15% více než v roce 2006 a vůbec nejvíc ve své historii. Na výstavišti předvedou své výrobky firmy z ČR, Belgie, Bulharska, Dánska, Finska, Francie, Itálie, Maďarska, Německa, Nizozemska, Polska, Rakouska, Ruska, Slovenska, Slovinska, Španělska, Švédska, Ukrajiny a Velké Británie. Proti minulému ročníku je zastoupeno v tomto roce více přímých vystavovatelů a projevilo se i zvětšování výstavní plochy mnoha vystavovateli- zejména dovozci zemědělské techniky.

Veletrh TECHAGRO začíná 6. dubna v Brně.

Otevřeno ve dnech Ne-St: 9.00-18.00 hod., ve Čt: 9.00-17.00 hod.

Vstupné: základní 80 Kč / zlevněné 40 Kč

Více informací k veletrhu najdete na www.techagro.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů