Středa, 24. dubna 2024

Kam s domácím odpadem? Do kompostárny

Kam s domácím odpadem? Do kompostárny

Střední Čechy - V Mladé Boleslavi či Mělníku plánují vybudovat kompostárnu. Ta by měla sloužit k třídění biologicky rozložitelného odpadu. „Zatím o tom jednáme, oslovilo nás několik firem, že by měly zájem ji vybudovat. Jednáme i s firmou Compag, která hledá vhodný pozemek,“ uvedl náměstek mladoboleslavského primátora Jan Smutný.

Kompostárna se dá udělat na zahradě Podle dalšího náměstka Jaroslava Polívky by bylo dobré i to, kdyby si lidé v rodinných domech udělali svůj kompost doma.

V Mělníku už mají o kompostárně jasnější představy. Stát by měla vedle čistírny odpadních vod, náklady na její vybudování budou 7 milionů korun. Město chce žádat o dotace. Aby na provoz kompostárny město nedoplácelo, plánují kompost prodávat jednak zemědělcům, jednak domácnostem, protože plánují vyrábět imenší pětilitrová či desetilitrová balení.

„Město nyní dotuje systém odpadů sedmi miliony korun ročně a nemůžeme si dovolit ho ještě více zatěžovat,“ uvedl vedoucí mělnického odboru životního prostředí Ctirad Mikeš. Samotné umístění kompostárny by mělo přinést další výhodu. Čistička odpadních vod totiž produkuje biologický kal, nyní se ale nedá využít. V kompostárně by se však využít dal.

Kompostárny chtějí města vybudovat v souvislosti s novým zákonem, podle kterého budou muset obce od roku 2010 třídit kromě papíru, plastů nebo skla také biologicky rozložitelný odpad. Jeho produkce by se měla v roce 2010 snížit o 25 procent, do roku 2013 o polovinu a do roku 2020 o 65 procent.

Radnice chystá osvětu pro domácnosti V příštím roce chystá mělnická radnice v domácnostech osvětu. „Budeme muset lidem dobře vysvětlit, co vyhazovat mohou a co ne. Důkladná selekce bude v tomto případě nutná,“ upozornil Ctirad Mikeš. Ve městě totiž přibudou kontejnery na tento odpad. Problémy s ním mohou nastat například v období mrazů, kdy může přimrzat, naopak v létě by mohl kvasit.

O stavbě kompostárny neuvažují v Kutné Hoře, jelikož už jednu mají. Stojí asi 4 kilometry od města. „Lidé to tedy mají kam vozit, je to v dostupné vzdálenosti,“ uvedl místostarosta Kutné Hory. Navíc by chtěli nabídnout lidem malé kompostárny, které se na bioodpad používají, buď k prodeji, nebo pronájmu.

„My bychom pak zajistili pravidelný odvoz,“ řekl místostarosta Kutné Hory Václav Vančura. Ještě letos by navíc ve vilové čtvrti chtěli zkusit odvoz tříděného odpadu pomocí různobarevných igelitových pytlů.

Biologický odpad chtějí pytlovat „Zrušili bychom kontejnerová stání, kde máme obrovský problém se znečišťováním okolí. Lidé by od nás dostali zdarma pytle, na nichž by bylo natištěno, co do nich mají dávat. Pytle by v určený den dali před dům. Tamby mohl být i pytel na biologický odpad,“ řekl Václav Vančura s tím, že tento systém chtějí zavést ještě letos.

Zdroj:Střední Čechy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů