Pátek, 29. března 2024

Nová studie Greenpeace - pohřešuje se obrovské množství elektronického odpadu

Nová studie Greenpeace - pohřešuje se obrovské množství elektronického odpadu

 

Hromada elektronického odpadu na okraji silnice v Guiyu.

Hromada elektronického odpadu na okraji silnice v Guiyu.

Praha/Amsterdam — Osud obrovského množství elektronického odpadu je neznámý. To jsou závěry zkoumání Greenpeace, které dnes uveřejnilo ve studii Toxic Tech: Not in Our Backyard.

Část „ztraceného“ odpadu může být poschovávaná na půdách a garážích,  většina je však buď uložena či spálena spolu se směsným odpadem nebo vyvezena - často nelegálně -  na skládky v Africe nebo v Asii.

V Asii se ve velmi primitivních podmínkách provádí základní recyklace, která způsobuje nejen environmentální problémy, ale vážně ohrožuje i zdraví recyklačních pracovníků.

I v takových regionech, jako je například Evropská unie, kde platí přísná pravidla pro nakládání s odpadem, chybějí informace o osudu 75% vyprodukovaného elektroodpadu. V USA se „ztrácí“ dokonce 80% i více.

V nově industrializovaných zemích je skoro nemožné odhadnout objem elektronického odpadu,  který se vyhne řádnému zpracování. Dostupné informace z Indie uvádějí, že až 99% místního i dovezeného odpadu, 143 tisíc tun ročně, směřuje mimo oficiální zpracovatele nebo je jednoduše vyhozeno na skládku.

„Jsou to právě pracovníci na asijských skládkách elektroodpadu, které toxické látky v elektronice postihují nejvíce. Jsou vystaveni koktejlu toxických chemikálií, když výrobky rozlamují na části a dále zpracovávají. Navíc znečišťují půdu, vodu i vzduch v okolí,“ podotkl Martin Hojsík z Greenpeace International.“ Objem staré elektroniky narůstá geometrickou řadou, stejně jak rychle se zvyšuje spotřeba těchto výrobků.“

Údaje od čtyř výrobců PC, kteří již aktivně provozují systém zpětného odběru a recyklace, napovídají, že pouze 10% výrobků jejich vlastních značek bylo recyklováno. Údaje pro mobilní telefony jsou ještě méně příznivé, jen 2-3%  byly recyklovány.

„Skutečnost je taková, že nemůžeme s jistotou říci, co se děje s elektronickým odpadem v okamžiku, kdy se vyhne řádnému zpracování. Proto se musí výrobci více snažit shromažďovat a odpovědně recyklovat elektronický odpad, zavést dobrovolný program zpětného odběru a odstranit toxické látky z výrobků, aby usnadnili jejich recyklaci,“ doplnil Hojsík. „Toto je jediná cesta, která zabezpečí, že příliv nebezpečného toxického odpadu bude zastaven a nelegální tok elektronického odpadu neskončí na něčím dvorku.“ ZDROJ: Greepeace, Jan Freidinger
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů