Čtvrtek, 28. března 2024

Australský farmář našel vesmírný odpad

Australský farmář našel vesmírný odpad

Canberra/Kyrlyk, Rusko – Chovatel dobytka z odlehlé farmy na severu Austrálie nevěřil svým očím, když na svém pozemku našel velikou kouli zmačkaného kovu přímo v ohradě pro dobytek.

Znalci se domnívají, že je to kus rakety, která vynesla na oběžnou dráhu spojovací družici a po splnění úkolu spadla mezi jeho ovce a krávy.

Objev učinil farmář James Stirton už vloni, když objížděl svůj pozemek o rozloze 40 tisíc hektarů. Avšak až tento pátek o něm informoval novináře agentury Reuters.

„Rozumím spíš dobytku, o satelitech toho moc nevím. Řekli mi, že to nejspíš bude palivová nádrž některého raketového stupně,“ ukázal chovatel novinářům předmět, který si vyfotografoval.

Objekt je dutý, pokrytý vrstvou materiálu z uhlíkových vláken. Stirton už napsal několika americkým společnostem vyrábějícím rakety, aby zjistil, co to vlastně je.

Nic neobvyklého
Muzeum Powerhouse v australském Sydney k tomu uvedlo, že nálezy vesmírného smetí v odlehlých částech Austrálie nejsou ničím neobvyklým.

V roce 1979 spadly kusy americké vesmírné stanice Skylab poblíž městečka na západě země. Místní rada tehdy poslala americké vesmírné agentuře účet za nepovolené odhazování odpadků a prezident Spojených států Jimmi Carter se tehdy omluvil zvláště místnímu motelu.
Tento kus spadlého Skylabu o hmotnosti 2,3 tuny se zapsal do historie jako největší kosmické smetí, které kdy dopadlo na zemský povrch. Až za ním je 700 kilogramů vážící úlomek ruské stanice MIR, který vletěl do oceánu v roce 2001 při řízeném zániku 135 tun vážícího kosmického obydlí.

Podobný případ jako James Stirton řeší i ruský chovatel ovcí Boris Utmatov z vesnice Kyrlyk. Žije pod leteckou trasou ruských raket, které startují z nedalekého Bajkonuru v Kazachstánu. Tento týden zažaloval agenturu Roskosmos o milion rublů za to, že kus rakety po startu spadl na jeho dvůr, těsně vedle suchého záchodu.

„Občas se stane, že části techniky po startu spadnou na něčí pozemek a pak majitelům vyplácíme kompenzace,“ ujistil mluvčí agentury Alexander Vorobjov.
 

Zdroj: www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů