Středa, 24. dubna 2024

V Podvesné dostanou nádoby na bioodpad

V Podvesné dostanou nádoby na bioodpad

Zlín - První nádoby na bioodpad, které by měly dodat zlínské Technické služby do všech domácností ve Zlíně-Podvesné, si mohou lidé odebírat už od soboty 29. března.

Vždy uprostřed ulic Podvesná IV až VI bude přistavený vůz, ze kterého si mohou tamní obyvatelé vzít kontejner o objemu 140 nebo 240 litrů a desetilitrový kbelík do kuchyně. „Jedná se o speciální hygienicky provětrávané nádoby typu Compostainer,“ přiblížila vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství zlínského magistrátu Vladimíra Pavlovová.

Do nádob, kterých bude mezi lidi rozdaných přibližně pět set, patří například posekaná tráva, slupky z ovoce a zeleniny nebo sáčky od čaje. „Bioodpad se bude odvážet jednou za dva týdny, vždy v pondělí,“ řekla Pavlovová. Dodala, že první odvoz odpadu z domácností se uskuteční 5. května.

Odpad skončí v biofermentoru na zlínské skládce Suchý důl, kde bude zpracovaný na kompost. Ten se spálí ve zlínské teplárně. „Pokud se bioodpad rozkládá na obyčejné skládce, vznikají toxické výluhy a uvolňuje se nepříjemný zápach a s ním skleníkové plyny, jako je metan a kysličník uhličitý,“ vysvětlila vedoucí.

V Podvesné IV bude auto s plastovými kontejnery přistavené od 8 do 10.30 hodin, v Podvesné V od 10.30 do 13 hodin a v Podvesné VI od 13 do 16 hodin. V dalších ulicích se lidé dočkají nádob během následujících víkendů. Biologický odpad se bude z Podvesné svážet do října.
Pokud se systém osvědčí, vybaví radnice kontejnery na bioodpad i další domácnosti ve městě.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů