Pátek, 19. dubna 2024

Liberec trápí dlužníci poplatků za odpad

Liberec trápí dlužníci poplatků za odpad

Liberecko - Osm až deset milionů korun. To je částka, kterou liberecká radnice doplácí každoročně na likvidaci odpadu. Přitom ročně vybere na poplatcích za svoz komunálního odpadu od občanů kolem jedenačtyřiceti milionů. To však nestačí.

Navíc se liberecký magistrát potýká s nešvarem dnešní doby, s neplatiči. Více jak patnáct tisíc lidí dluží právě na poplatcích za svoz komunálního odpadu částku přesahující dvacet milionů korun.

S neplatiči mají své zkušenosti i ve Frýdlantě. Peníze pak městu chybí například při opravách silnic nebo škol.

„Situace se stále zhoršuje, lidé si zvykají neplatit,“ poznamenal již dříve frýdlantský starosta Dan Ramzer.

Od počátku letošního roku začala platit v Liberci nová vyhláška, podle které nemusí platit za svoz odpadků majitelé rekreačních objektů.
„Měli jsme v evidenci 390 takových plátců, z toho 275 je obyvatel Liberce, kteří tak poplatek za odpad platili dvakrát,“ řekl náměstek libereckého primátora Milan Šír. Naopak nově platí poplatek pouze ti majitelé rekreačních budov, kteří nemají trvalý pobyt na území města Liberce.

Další novinkou v Liberci je, že se již neplatí ve dvou splátkách, jako doposud. Celou částku uhradí Liberečané nově do konce března. Cena poplatku přitom zůstala stejná. Radnice si od nového systému, který platí od začátku letošního roku, slibuje úsporu peněz.

„Počítáme s tím, že ušetříme téměř čtvrt milionu korun ročně. Zhruba tolik totiž stojí vytištění a rozeslání složenek,“ sdělil primátor Liberce Jiří Kittner.

Na odpadcích se dá ale i vydělat, především pak na jeho třídění. Liberecké školy, stejně jako v minulosti, pokračují ve spolupráci se Severočeskými sběrnými surovinami.

„Na naší škole organizujeme klasický sběr papíru a kromě toho ještě recyklovatelného materiálu,“ uvedla Jitka Vojčiniaková, zástupkyně ředitele liberecké Základní školy U Školy.

Děti mohou v průběhu školního roku do školy přinášet například plastové lahve nebo tetrapackové obaly.

„Z utržených peněz potom kupujeme odměny pro nejlepší sběrače, ať už jsou to sladkosti pro vítěze nebo knížky,“ dodala Jitka Vojčiniaková. Zbytek peněz pak škola využívá například na nákup odměn na soutěže konané v rámci oslav Dne dětí.

Peníze získané sběrem surovin pomáhají také zlepšit vybavení mateřských škol. „Když jsme rodičům oznámili, že se školka zapojila do soutěže ve sběru papíru a PET lahví, kterou pořádají Severočeské sběrné suroviny, nečekali jsme takový zájem. Účast rodičů byla opravdu velká,“ říká ředitelka liberecké mateřské školy Na Pískovně Laďka Sehnoutková.

Jak dále uvedla, školka loni získala přes dvacet tisíc korun za samotnou surovinu. Navíc ještě dostala i počítač a videokameru jako výhru v soutěži v Libereckém kraji. Získané prostředky investovala do nákupu nových hraček, učebních pomůcek a vylepšení zahrady.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů