Pátek, 29. března 2024

Vysokoteplotní reaktory spálí jaderný odpad

Vysokoteplotní reaktory spálí jaderný odpad
Nové jaderné reaktory vyvíjené ve spolupráci celkem 13 zemí sdružených v Mezinárodním fóru Generace IV (GIF) sehrají významnou roli při zajišťování dostatku energie i pro připravovaný přechod na vodíkové hospodářství v dopravě. Shodli se na tom účastníci pražského zasedání politické skupiny GIF, jejíž dvoudenní jednání, které dnes skončilo v Praze, hostil Ústav jaderného výzkumu v Řeži.

Čeští jaderní vědci se významnou měrou podílejí na výzkumu nové generace jaderných reaktorů, zejména vysokoteplotních. Na rozdíl od současných využívají lépe potenciál jaderného paliva a jsou s to „spálit“ i dnešní tzv. jaderný odpad. Využití vyšší provozních teplot umožní například i přímý rozklad vody při výrobě vodíku, jenž může v příštích letech nahradit v dopravě docházející ropu.
GIF od svého vzniku v roce 2000 potvrdil, že na mezinárodní úrovni lze výhodněji využívat vyčleněné zdroje a rychleji pokračovat ve výzkumu, konstatovali účastníci pražského zasedání. Diskutovalo se rovněž o právním rámci této spolupráce i propojení GIF s dalšími iniciativami, například s globálním jaderně-energetickým partnerstvím v čele se Spojenými státy.

Iniciativa Generace IV vznikla v roce 2000 a jejími členy jsou Kanada, Čína, Francie, Japonsko, Jižní Korea, Švýcarsko, USA a Euratom. Podílejí se na ní i přidružení členové Argentina, Brazílie, Rusko, JAR a Velká Británie. GIF pracuje na vývoji jaderných systémů, které budou efektivně využívat přírodní zdroje, sníží na minimum množství odpadu, zlepší fyzickou ochranu reaktorů a bezpečnost jejich provozu, sníží náklady na výrobu energie i rizikovost investic do nových bloků a v neposlední řadě omezí riziko zneužití štěpného materiálu. Vědci pracují na šesti typech nových reaktorů, z nichž většina využívá tzv. rychlých neutronů a dokáže „spálit“ dnešní použité palivo. Průmyslové nasazení energetických bloků s reaktory IV. generace se předpokládá kolem roku 2030.


Kontakt:

Vladimír Labuda
ředitel
vladimir.labuda@jlmpraha.cz
602376840
261213978
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů