Pátek, 19. dubna 2024

Vězni uklidili ve Znojmě 170 tun odpadu z černých skládek

Vězni uklidili ve Znojmě 170 tun odpadu z černých skládek

Znojemské radnici se osvědčila spolupráce s tamní věznicí. S pomocí odsouzených loni z města a okolí zmizelo na 40 černých skládek odpadu. Aniž město za likvidaci platilo statisíce korun, odvezli vězni z krajiny 50 tun komunálního odpadu a bezmála 120 tun stavební suti. Výrazně to vyčistilo okres, řekl dnes novinářům místostarosta Jan Blažíček.

Znojmo 7. dubna (ČTK) - Znojemské radnici se osvědčila spolupráce s tamní věznicí. S pomocí odsouzených loni z města a okolí zmizelo na 40 černých skládek odpadu. Aniž město za likvidaci platilo statisíce korun, odvezli vězni z krajiny 50 tun komunálního odpadu a bezmála 120 tun stavební suti. Výrazně to vyčistilo okres, řekl dnes novinářům místostarosta Jan Blažíček.

Znojemská radnice nyní eviduje ještě 16 menších černých skládek. Zlikvidovat je chce letos, vyvezení odpadu bude podle Blažíčka stát asi 100.000 korun. Jinak se prý Znojemští snaží vzniku nových skládek všemožně bránit. Na lokality, kde se skládky periodicky objevují, dohlížejí strážníci. Zejména o víkendech, kdy lidé uklízí na zahrádkách a kdy se odpad na nelegálních skládkách objevuje nejčastěji.

"Není týden, kdy by strážníci nikoho nepřistihli. Ale i sami lidé už si uvědomili, že skládky hyzdí okolí, a sami hlásí, že tam třeba jede někdo s vlekem," řekl Blažíček. Jednomu stavebníkovi, který sypal do krajiny stavební odpad, prý policisté jeho čin prokázali. "Šlo o skládku o rozsahu 30 tun. Dostane pokutu a bude mu nařízeno, aby skládku na vlastní náklady zlikvidoval," řekl Blažíček.

Právě stavební odpad lidé ve Znojmě vysypávají do mezí a houštin nejčastěji, protože ve sběrném dvoře města ho dnes nelze zanechat. "To teď chceme měnit. V rámci toho, že bude postavená třídírna stavebního odpadu, jsme se dohodli, že firma bude pro Znojemské tento odpad likvidovat zdarma," uvedl starosta. Běžně se přitom za likvidaci jedné tuny stavební suti bez příměsi platí přes 200 korun.

Ve Znojmě se nyní dokončuje regionální odpadové centrum za 65 milionů korun. V provozu bude v červnu. Město chce také budovat kompostárnu, na jejíž stavbu je nyní vydáno stavební povolení. "Bude zpracovávat i kaly z čističky a bioodpad z domácností," uvedl Blažíček.

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů