Čtvrtek, 28. března 2024

EU chce limity na třídění odpadu. Česko musí přidat

EU chce limity na třídění odpadu. Česko musí přidat

Brusel - Ekologický balíček EU se podstatně rozšíří. Unie totiž chce, aby zahrnul i pravidla pro třídění odpadu.

Do roku 2020 by tak každá země měla recyklovat polovinu veškerého komunálního odpadu a 70 procent stavební a demoliční suti. Kromě toho by měla EU za čtyři roky vyhlásit "stop-stav" a členské země tak nebudou smět vyprodukovat více odpadu než v roce 2008.

Dohodl se na tom výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu, který tak dal zelenou připravované směrnici o odpadech.

Pokud nové pravidlo projde europarlamentem a kývnou na něj i lídři zemí EU, bude muset Česko v třídění odpadu výrazně přidat. Celkově totiž recykluje jen pětinu domovního odpadu, zatímco sousední Rakousko nebo Německo s 60 procenty chystanou normu plní již nyní.

Evropským šampiónem v recyklaci je pak Nizozemsko, které bez dalšího využití ponechá na skládkách méně než pět procent obsahu kontejnerů a popelnic.

"Recyklace představuje udržitelný způsob nakládání s odpady a mnoho zemí bude muset vyvinout větší úsilí v rozvoji recyklačních technologií," upozornila zpravodajka návrhu, britská europoslankyně Caroline Jacksonová.

Její kolega Miroslav Ouzký, který ve výboru také zasedá, ale návrh kritizuje. Podle něj kvóty v procentech paušalizují a neberou ohled na reálné množství odpadu. "V nevytříděném odpadu na hlavu je na tom Česko dobře a hraje prim už nyní," upozornil.

V čem bude muset Česko přidat? Zatímco v třídění plastů můžeme být vzorem, téměř osm z deseti kil bioodpadu stále končí v popelnici a musí se nákladně skládkovat.

"Mnoho kampaní se soustřeďuje na sběr plastu, papíru a kovů. Ty ale dohromady tvoří zhruba jen třetinu domovního odpadu. Na rostlinné zbytky připadá celá polovina," řekl Aktuálně.cz Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

Třídění bioodpadu, tedy hnědé popelnice, lidem nabízí zatím jen dvacítka měst a obcí. Chystaná novela českého zákona o odpadech proto počítá se zřízením husté sítě obecních kompostáren.

Chce také podpořit zpracování bioodpadů, například výstavbu bioplynových stanic. "Chtěli bychom zavést povinnost výkupu bioplynu do plynové sítě, stejně jako je to dnes s elektřinou z obnovitelných zdrojů," citoval měsíčník Odpady Dana Vondrouše, poradce ministra pro životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů