Pátek, 29. března 2024

V Brně přibylo nádob na tříděný odpad, městu se to prý vyplatí

V Brně přibylo nádob na tříděný odpad, městu se to prý vyplatí

V Brně se za poslední rok a půl zvýšil počet kontejnerů na plastové láhve ze 130 na 400 a letos jich přibude dalších asi 100. Radní města schválili smlouvu se společností Eko-kom, která nádoby zapůjčí. Podle náměstka primátora Martina Andera statistiky ukazují, že víc nádob na separovaný odpad přináší více vytříděných surovin a tudíž méně odpadu v popelnicích. Ve statistikách se to jednoznačně objevuje, řekl politik ČTK.

Finanční analýzy podle Andera ukázaly, že třídění se vyplatí i finančně. "Náklady, které má město s tím, aby zařídilo sběr a svoz vytříděných složek, se plně pokryjí a ještě tam zbudou nějaké peníze navíc právě z prodeje vytříděné suroviny a z příspěvku Eko-komu," řekl politik. Oproti tomu za tunu směsného odpadu, který je třeba spálit ve spalovně, platí město asi 3500 korun.

Nové kontejnery se objeví na místech, kde o to projevily zájem radnice městských částí. Podle politika budou nádoby na separovaný odpad ve městě přibývat i letos. Město však v jejich rozmísťování zvolí novou strategii. Nebudou se zřizovat nová kontejnerová stání, ale například na sídlištích nebo ve vnitroblocích v centru začnou nové kontejnery postupně vytlačovat tradiční popelnice na směsný odpad. Lidé by tak na místě, kam chodí běžně se smetím, měli najít i nádoby na vytříděné plastové láhve, papír, sklo a případně textil.

Vedení Brna uvažuje také o podpoře kompostování. Podle některých návrhů by radnice mohla lidem přispívat na kompostéry. Nyní mohou lidé odpad ze zahrad nechat ve sběrných dvorech, ale možnosti zatím příliš nevyužívají. Od loňského září do konce roku odvezli do sběrných středisek 260 tun biologického odpadu. Politici odhadují, že by se mohly vybrat tisíce tun.

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů